ΔΙΕΘΝΗ

Νορβηγία: Παρατείνεται η κράτηση του Μπράιβικ

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 18:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νορβηγία: Παρατείνεται η κράτηση του Μπράιβικ
Facebook Twitter Whatsapp
Δικαστήριο του Όσλο παρέτεινε σήμερα κατά οκτώ εβδομάδες, από τις οποίες τις τέσσερις σε πλήρη απομόνωση, την κράτηση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστη της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.
Δικαστήριο του Όσλο παρέτεινε σήμερα κατά οκτώ εβδομάδες, από τις οποίες τις τέσσερις σε πλήρη απομόνωση, την κράτηση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστη της διπλής επίθεσης της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους. "Το δικαστήριο δεν έκρινε παράλογο (το αίτημα) να κρατηθεί σε απόλυτη απομόνωση εξαιτίας του κινδύνου είτε εκείνος (ο Μπράιβικ) είτε άλλοι κρατούμενοι να επικοινωνήσουν με συνεργούς (...) και να καταστρέψουν στοιχεία", ανακοίνωσε η δικαστής Άνε Μαργκέτε Λουντ.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Μπράιβικ θα κρατηθεί ως τις 14 Νοεμβρίου και σε απόλυτη απομόνωση ως τις 17 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφανθεί για την παράταση ή μη των μέτρων αυτών.

Αυτή ήταν η τρίτη εμφάνιση του Μπράιβικ ενώπιον του δικαστηρίου μετά τη σύλληψή του στις 22 Ιουλίου και πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα της αστυνομίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπράιβικ Γκάρι Λίπεσταντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πελάτης του είχε "προετοιμάσει μία γραπτή δήλωση" και ότι επανέλαβε ενώπιον του δικαστηρίου ότι βρίσκει "δύσκολες" τις συνθήκες κράτησης στην απόλυτη απομόνωση.

Μετά τη σύλληψή του ο Μπράιβικ κρατείται σε απόλυτη απομόνωση, ένα μέτρο που ο ίδιος παρομοίασε με "μία σαδιστική μέθοδο μαρτυρίου", σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Όσλο.