ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιαν Μάρτιν επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 07:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Ιαν Μάρτιν επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ίαν Μάρτιν, ειδικός σε θέματα που άπτονται της ανοικοδόμησης κρατών μετά από συρράξεις, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη χθες, καθώς οι χώρες που υποστηρίζουν το νέο καθεστώς σχεδιάζουν να συναντηθούν ώστε να καταρτίσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής.
Ο Ίαν Μάρτιν, ειδικός σε θέματα που άπτονται της ανοικοδόμησης κρατών μετά από συρράξεις, διορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη χθες, καθώς οι χώρες που υποστηρίζουν το νέο καθεστώς σχεδιάζουν να συναντηθούν ώστε να καταρτίσουν σχέδια για την ανοικοδόμηση της χώρας της Βόρειας Αφρικής. Η συνάντηση για τη Λιβύη προγραμματίζεται στην έδρα των ΗΕ σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την ανάπτυξη μιας αποστολής για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης, της οποίας θα ηγείται ο Μάρτιν, και ήρε το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου και την δέσμευση πόρων που ανήκαν στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Μάρτιν, Βρετανός υπήκοος, είχε συμμετάσχει τους τελευταίους δύο μήνες στις συζητήσεις για την ανοικοδόμηση και την δημιουργία δημοκρατικών θεσμών στη Λιβύη. Έχει υπηρετήσει σε αποστολές του ΟΗΕ στο Νεπάλ, στο Ανατολικό Τιμόρ και στην Αϊτή. Την περίοδο 1986-1992, πριν ενταχθεί στις τάξεις του διεθνούς οργανισμού, ήταν επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διόρισε επίσης τον Φινλανδό Γκέοργκ Σάρπεντιερ ως αναπληρωτή του Μάρτιν.