ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει η δίκη επιστημόνων για την υπόθεση του σεισμού στην Άκουιλα

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 14:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αρχίζει η δίκη επιστημόνων για την υπόθεση του σεισμού στην Άκουιλα
Facebook Twitter Whatsapp
Η δίκη επτά προσώπων, κυρίως επιστημόνων, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας επειδή υποτίμησαν τον κίνδυνο του σεισμού που έπληξε το 2009 την Άκουιλα, άρχισε σήμερα στην πόλη αυτή της κεντρικής Ιταλίας.
Η δίκη επτά προσώπων, κυρίως επιστημόνων, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας επειδή υποτίμησαν τον κίνδυνο του σεισμού που έπληξε το 2009 την Άκουιλα, άρχισε σήμερα στην πόλη αυτή της κεντρικής Ιταλίας. «Ζητούμε απλώς δικαιοσύνη, την εφαρμογή των κανόνων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας της Άκουιλα Αλφρέντο Ροσίνι, μπαίνοντας στο δικαστήριο. Η σημερινή ακροαματική διαδικασία θα είναι τεχνικής φύσεως και θα περιλάβει συζητήσεις για τον κατάλογο των μαρτύρων και την πολιτική αγωγή, στην οποία μετέχει ο δήμος της Άκουιλα.

Οι οικογένειες των θυμάτων και οι άλλοι ενάγοντες ζητούν 50 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις. Από τους επτά κατηγορουμένους, ο μόνος που ήταν παρών σήμερα στο δικαστήριο ήταν ο Μπερνάρντο Ντε Μπερναρντίνις, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Η δίκη έχει στόχο τα μέλη της Επιτροπής για τους Μεγάλους Κινδύνους, τα οποία συνεδρίασαν στις 31 Μαρτίου 2009 στην Άκουιλα, έξι ημέρες πριν από το σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Αμπρούτσο (κεντρική Ιταλία). Η δικαιοσύνη τους κατηγορεί ότι έδωσαν υπερβολικά καθησυχαστικές πληροφορίες στον πληθυσμό, ο οποίος θα μπορούσε να είχε λάβει μέτρα για να προστατευθεί, αν ήταν σωστά ενημερωμένος.

Μεταξύ των επτά κατηγορουμένων περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα της επιστήμης στην Ιταλία, όπως ο καθηγητής Έντσο Μπόσκι, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV), ή ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Γένοβας Κλάουντιο Έβα.

Στη διάρκεια της συνεδρίσης της 31ης Μαρτίου, η Επιτροπή έπρεπε να αναλύσει μια σειρά σεισμικών δονήσεων που είχαν σημειωθεί στην Άκουιλα κατά τους μήνες που προηγήθηκαν του σεισμού και να παράσχει πληροφορίες στις τοπικές αρχές, οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες να λάβουν ενδεχομένως μέτρα.

Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει στο τέλος της συνεδρίασης αυτής πως δεν ήταν δυνατό να προβλεφθεί αν θα γινόταν ή όχι ισχυρότερος σεισμός, όμως είχε συστήσει να εφαρμόζονται αυστηρότερα τα αντισεισμικά μέτρα, κυρίως στην κατασκευή πολυκατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Απριλίου 2009, στις 03:32 το πρωί, ένας σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην Άκουιλα και σε πολλά γύρω χωριά, στοιχίζοντας τη ζωή σε 309 ανθρώπους και αφήνοντας άστεγους 80.000.