ΔΙΕΘΝΗ

Eυρωπαϊκές προσωπικότητες της πολιτικής υπέρ των Παλαιστινίων

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 18:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eυρωπαϊκές προσωπικότητες της πολιτικής υπέρ των Παλαιστινίων
Facebook Twitter Whatsapp
Έκκληση προς την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, απηύθυναν διακεκριμένα μέλη της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που δεν βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο.
Έκκληση προς την ΕΕ να σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων, απηύθυναν διακεκριμένα μέλη της ευρωπαϊκής ηγεσίας, που δεν βρίσκονται σήμερα στο προσκήνιο.
Σε κοινή δήλωσή τους σημειώνουν πως “η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα στον ΟΗΕ, σημειώνοντας με σαφήνεια πως η ανεξάρτητη Παλαιστίνη θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ”.

Παραπέμποντας, εξ άλλου, στη συγκυρία της “Αραβικής άνοιξης”, υπογραμμίζουν ότι “την περίοδο που η ΕΕ προσπαθεί να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με τους λαούς της περιοχής, τα κράτη-μέλη της δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να διαδραματίσουν ένα θετικό και σημαντικό ρόλο”.

Το κείμενο υπογράφουν οι (σοσιαλιστές, πρώην πρωθυπουργοί της Γαλλίας) Λιονέλ Ζοσπέν και Μισέλ Ροκάρ, η (πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, προερχόμενη απ΄το Εργατικό κόμμα) Μαίρη Ρόμπινσον, ο (σοσιαλιστής πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας) Ζοζέ Σαμπάγιο, ο (χριστιανοδημοκράτης πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας) Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ και οι (σοσιαλιστές, πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας) Τζουλιάνο Αμάτο και Ρομάνο Πρόντι.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο (σοσιαλιστής, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας) Φελίπε Γκονζάλες και ο (σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας) Μάρτι Αχτισάαρι συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύτηκε στην "International Herald Tribune", με τίτλο "δέκα λόγοι για ένα ευρωπαϊκό "ναι".

Κατά την άποψη των ευρωπαίων πολιτικών, “σπάνια η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει έναν πιλοτικό ρόλο στη διεθνή σκηνή” και αν υπερψηφίσει το Παλαιστινιακό αίτημα θα κρατήσει ζωντανή την προοπτική της λύσης των δύο κρατών, θα δώσει κύρος στην επένδυσή της με τη λειτουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, θα εναρμονίσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα με τις ευρωπαϊκές αξίες και ακόμη, μπορεί να διευκολύνει τις ΗΠΑ, τηρώντας μια πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευσή της με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ