ΔΙΕΘΝΗ

Μείωση της έντασης ζήτησε ο Ομπάμα από τον Ερντογάν

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 08:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μείωση της έντασης ζήτησε ο Ομπάμα από τον Ερντογάν
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξαν να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ωστόσο παράλληλα ο Ομπάμα «ενθάρρυνε» τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει την σοβαρή ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξαν να βρουν κοινό έδαφος σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, ωστόσο παράλληλα ο Ομπάμα «ενθάρρυνε» τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει την σοβαρή ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σημειώθηκε εν μέσω των συνεχιζόμενων εντατικών επαφών σχετικά με την προσπάθεια των Παλαιστίνιων να αναγνωριστεί ένα Παλαιστινιακό κράτος από τον διεθνή οργανισμό.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ εξ αφορμής του θανάτου Τούρκων ακτιβιστών κατά την επιδρομή ισραηλινών ειδικών δυνάμεων σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η κρίση υπογράμμισε την εντεινόμενη απομόνωση του Ισραήλ, εκτίμησε το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε το ενδιαφέρον του να δει μια επίλυση αυτού του ζητήματος ανάμεσα στις δύο χώρες και ενεθάρρυνε την συνέχιση των προσπαθειών για το σκοπό αυτό», ανέφερε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ο Ομπάμα έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιφέρεια.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς είπε πως ο Ομπάμα θα τονίσει την ανάγκη αυτή και στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη Συρία και συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στον Άσαντ ώστε να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα. Οι δύο ηγέτες είπαν ότι θα συνεργαστούν για να αποφασίσουν περαιτέρω βήματα, που «μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις, πολιτική πίεση, άλλα μέτρα», είπε ο Ρόουντς.

Οι Ομπάμα και Ερντογάν στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, στάθηκαν στην αιματηρή επίθεση στην Τουρκία νωρίτερα χθες. Ο Ομπάμα καταδίκασε την επίθεση στην Άγκυρα, λέγοντας πως «μας υπενθυμίζει ότι η τρομοκρατία υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου.. . η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι στην πρόληψη της τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία πρέπει να «συνεργαστούν στο σχεδιασμό (και) στη χρήση τεχνολογίας ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Η κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται να ζητεί από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator για την παρακολούθηση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Ο Ομπάμα εξάλλου εξήρε τον Ερντογάν για την «σπουδαία ηγεσία» που επέδειξε στην προώθηση «της δημοκρατίας» στην περιοχή ενώ τον ευχαρίστησε για την συμμετοχή της Τουρκίας «στην προσπάθεια στο Αφγανιστάν», όπου τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν στην δύναμη του NATO.

Aναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι τα προβλήματα που προκαλεί η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν θα ξεπεραστούν εύκολα.