ΔΙΕΘΝΗ

Ετοιμάζει κυρώσεις στη Συρία η τουρκική κυβέρνηση

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 10:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ετοιμάζει κυρώσεις στη Συρία η τουρκική κυβέρνηση
Facebook Twitter Whatsapp
Η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η Τουρκία διέκοψε το διάλογο με τη Συρία και εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της γειτονικής χώρας, τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός στις ΗΠΑ μετά τις συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Διέκοψα τις συνομιλίες μου με τη συριακή κυβέρνηση. Ουδέποτε θελήσαμε να φθάσουμε στο σημείο αυτό, αλλά δυστυχώς η συριακή κυβέρνηση μάς ανάγκασε να πάρουμε αυτήν την απόφαση», τόνισε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις κατά της γειτονικής Συρίας και ότι θα έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τέτοια μέτρα.

«Θα δούμε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ ποιές θα είναι οι κυρώσεις μας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του "δεν έχει εμπιστοσύνη πλέον στη συριακή κυβέρνηση", την οποία κατηγόρησε για δυσφήμιση της Τουρκίας.

Ο Ομπάμα και ο Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, "μίλησαν για την ανάγκη ν΄ασκηθεί επιπλέον πίεση στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ προκειμένου να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του συριακού λαού", δήλωσε η Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, σύμβουλος του αμερικανού προέδρου.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου, ότι θα επισκεφθεί σύντομα τους καταυλισμούς στην τουρκική επαρχία Χατάι, στους οποίους φιλοξενούνται από τον Απρίλιο περίπου 7.000 σύροι πρόσφυγες.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του στις χώρες της "Αραβικής Ανοιξης" την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι "παρατηρούμε ότι δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στη Συρία όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολιτών που σκοτώνονται και ότι οι σύροι ηγέτες δεν είναι ελικρινείς".

«Ο συριακός λαός δεν πιστεύει τον Ασαντ, ούτε και εγώ. Δεν τον πιστεύουμε πια», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.