ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση Μπαν Κι Μουν για άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 17:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έκκληση Μπαν Κι Μουν για άρση του αδιεξόδου στο Μεσανατολικό
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια για να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την απόφαση των Παλαιστινίων να ζητήσουν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους. Διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε σήμερα να υπάρξει μια διεθνής προσπάθεια για να τερματιστεί το αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, εν μέσω των εντάσεων που υπάρχουν όσον αφορά την απόφαση των Παλαιστινίων να ζητήσουν την αναγνώριση από τον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους. Διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. Στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Μπαν δεσμεύτηκε ότι από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη θα προσπαθούν αδιάκοπα για να οδηγήσουν σε μια πρόοδο την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία.

«Στη Μέση Ανατολή οφείλουμε να εξέλθουμε από το αδιέξοδο», σημείωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθυνόμενος στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

«Εδώ και καιρό συμφωνούμε όσον αφορά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να έχουν ένα κράτος. Το Ισραήλ χρειάζεται ασφάλεια. Και οι δύο θέλουν ειρήνη», πρόσθεσε.

«Δεσμευόμαστε να καταβάλουμε αδιάκοπα προσπάθειες για να βοηθήσουμε να επιτευχθεί η ειρήνη αυτή χάρη σε μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Μπαν.

Νωρίτερα σήμερα έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα και θα υπερασπιστεί «την αλήθεια» του Ισραήλ από το βήμα του ΟΗΕ απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στο διεθνή οργανισμό.

Παράλληλα στις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα σε γιορτινή ατμόσφαιρα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο αίτημα για την αναγνώριση ενός κράτους της Παλαιστίνης από τον ΟΗΕ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της παλαιστινιακής ασφάλειας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη από τότε που τελείωσε η δεύτερη ιντιφάντα, το 2005, σύμφωνα με παρατηρητές.