ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ομπάμα ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 23:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Ομπάμα ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ παρά να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ως πλήρες μέλος του ένα παλαιστινιακό κράτος.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε σήμερα από τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ παρά να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να αναγνωρίσει ως πλήρες μέλος του ένα παλαιστινιακό κράτος. "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει τρόπος να κόψουμε δρόμο και να φτάσουμε στο τέλος μίας διαμάχης που διαρκεί δεκαετίες. Η ειρήνη απαιτεί σκληρή δουλειά. Η ειρήνη δεν θα έρθει μέσω δηλώσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ, αν ήταν τόσο απλό θα τα είχαμε καταφέρει μέχρι τώρα", δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

"Τελικά οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, και όχι εμείς, είναι αυτοί που πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τα θέματα που τους διχάζουν: για τα σύνορα και την ασφάλεια, τους πρόσφυγες και την Ιερουσαλήμ", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα, που δήλωσε ότι είναι "αγανακτισμένος" από τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, πήρε μέρος σε μία διπλωματική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής που είχε στόχο να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές και να αποφευχθεί μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αναμένεται να συναντηθεί αργότερα σήμερα και με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

"Οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι άρρηκτοι", επεσήμανε ο Ομπάμα από το πλάι του Νετανιάχου. "Η ειρήνη δεν μπορεί να επιβληθεί στις δύο πλευρές. Πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις (…) Ο τελικός στόχος για όλους μας είναι δύο κράτη που θα συνυπάρχουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά", υπογράμμισε.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ομπάμα που "στάθηκε στο πλάι του Ισραήλ και υποστηρίζει την ειρήνη".