ΔΙΕΘΝΗ

Mένει... Λιβύη το ΝΑΤΟ

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 23:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Mένει... Λιβύη το ΝΑΤΟ
Facebook Twitter Whatsapp
Το ΝΑΤΟ παρέτεινε σήμερα για τρεις μήνες την αποστολή του στη Λιβύη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και των οπαδών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι.
Το ΝΑΤΟ παρέτεινε σήμερα για τρεις μήνες την αποστολή του στη Λιβύη, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων της νέας μεταβατικής κυβέρνησης και των οπαδών του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίζουμε την αποστολή μας για όσο διάστημα είναι απαραίτητο, ενώ είμαστε έτοιμοι να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φο Ράσμουσεν. Η παράταση της αποστολής αποφασίστηκε σήμερα από το Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού που συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρεσβευτών. "Αυτή η τεχνική απόφαση ελήφθη πολύ γρήγορα χωρίς διαφωνίες από τα μέλη", επεσήμανε μία διπλωματική πηγή.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου και έχει ήδη παρατάθηκε για 90 ημέρες την 1η Ιουνίου. "Για όσο διάστημα συνεχιστούν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων θα εξακολουθήσουμε να τους προστατεύουμε σύμφωνα με την εντολή που αναφέρεται στην απόφαση 2009 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", επεσήμανε ο Ράσμουσεν.

Αν και η παράταση της αποστολής προβλέπεται για 90 ημέρες, το ΝΑΤΟ μπορεί να αποφασίσει να την τερματίσει "οποιαδήποτε στιγμή" με βάση την εξέλιξη της κατάστασης και έπειτα από συμφωνία με το νέο καθεστώς της Λιβύης.

Την ίδια ώρα, μαχητές πιστοί στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το νέο καθεστώς της Λιβύης, κατέλαβαν τη νότια πόλη Τζούφρα σε μια όαση εκδιώκοντας τους μαχητές που παραμένουν πιστοί στον Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου αργά σήμερα. Η Τζούφρα, που βρίσκεται περίπου 700 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, ήταν ένα από τα τελευταία προπύργια του Καντάφι και αξιωματούχοι του Συμβουλίου είχαν κάνει λόγο περί της πιθανότητας να υπάρχουν εκεί αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες όπλων.

Δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή ότι η πόλη κατελήφθη από τους μαχητές των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, το οποίο έχει μεταδώσει πολλά ηχητικά μηνύματα του συνταγματάρχη Καντάφι, των γιων του και συνεργατών του, μετέδωσε ότι πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη του NATO έπληξαν ένα νοσοκομεία στην γενέτειρα του Καντάφι Σύρτη σήμερα, τραυματίζοντας έναν ουκρανό γιατρό και ασθενείς του.

Ο τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος εδρεύει στη Συρία, ανέφερε ότι ο γιατρός, που ανέφερε πως λέγεται Αλεξάντρ, τραυματίστηκε σοβαρά από την επίθεση. Ανέφερε ακόμα ότι πολλοί ασθενείς τραυματίστηκαν από θραύσματα που έπληξαν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στη Σύρτη.