ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: 10 νεκροί από τον τυφώνα Ρόκε

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 09:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιαπωνία: 10 νεκροί από τον τυφώνα Ρόκε
Facebook Twitter Whatsapp
Ο τυφώνας Ρόκε προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται, οι περισσότεροι παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Σε 314 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Ο τυφώνας δεν έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Ο τυφώνας Ρόκε προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη πέντε αγνοούνται, οι περισσότεροι παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Σε 314 ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών σε όλη τη χώρα, μετέδωσε το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Ο τυφώνας δεν έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ο τυφώνας κατευθύνθηκε στην πόλη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας, αναγκάζοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους την Τρίτη και ήταν αιτία να διακοπούν χθες το απόγευμα οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στο Τόκιο και τα περίχωρα της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία εκατομμυρίων επιβατών.

Η Tokyo Electric Power Co, η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι ανακοίνωσε ότι μόνο μέρος του εξοπλισμού παρακολούθησης υπέστη βλάβες με την εισροή βρόχινου νερού στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται οι αντιδραστήρες αλλά δεν φαίνεται ο τυφώνας να προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό. Η TEPCO πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται οι τελικοί έλεγχοι.

Στις εγκαταστάσεις παραμένουν τεράστιες ποσότητες μολυσμένου ύδατος που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των αντιδραστήρων, όταν ο σεισμός και το τσουνάμι του Μαρτίου προκάλεσαν τη διακοπή της λειτουργίας των ψυκτικών συστημάτων.

Ο τυφώνας Ρόκε, που πλέον υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, βρισκόταν ανοιχτά του νησιού Χοκάιντο της βόρειας Ιαπωνίας στις 11:00 τοπική ώρα (05:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα με βορειοανατολική κατεύθυνση και ταχύτητα 70 χλμ. την ώρα.

Ηταν ο δεύτερος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία αυτό το μήνα, μετά τον Τάλας που σάρωσε το δυτικό μέρος της χώρας και άφησε πίσω του σχεδόν 100 νεκρούς και αγνοούμενους. Δύο με τέσσερις τυφώνες σαρώνουν κάθε χρόνο την Ιαπωνία.