ΔΙΕΘΝΗ

Ουγκάντα: Βρετανική εταιρεία «ξεσπιτώνει» χιλιάδες πολίτες

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 16:37 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ουγκάντα: Βρετανική εταιρεία «ξεσπιτώνει» χιλιάδες πολίτες
Facebook Twitter Whatsapp
Τουλάχιστον 22.500 κάτοικοι της Ουγκάντας εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους προκειμένου μία βρετανική δασολογική εταιρεία να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός αρωγής Oxfam.
Τουλάχιστον 22.500 κάτοικοι της Ουγκάντας εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους προκειμένου μία βρετανική δασολογική εταιρεία να αναπτύξει τις δραστηριότητές της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός αρωγής Oxfam. Η εταιρεία New Forests Company, με έδρα το Λονδίνο, υπέγραψε το 2004 μία συμφωνία με τις αρχές της Ουγκάντας για την ανάπτυξη 200.000 στρεμμάτων δασών για ξυλεία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοπιστούν, κάποιες φορές με τη βία, οι άνθρωποι που ζούσαν στις δασικές εκτάσεις της Ναμουάσα και της Λουβούνγκα, επισημαίνει ο Oxfam.

"Οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είναι απελπισμένοι, έχουν πέσει στη φτώχεια", συνεχίζει η έκθεση του οργανισμού που πάντως διευκρινίζει ότι οι εκτοπισμοί σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2010.

"Σε κάποιες περιπτώσεις οι άνθρωποι δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα βιαιοτήτων και ότι τα σπίτια και οι σοδειές τους καταστράφηκαν, ενώ τους πήραν και τα ζώα τους", επισημαίνεται στην έκθεση.

Οι αρχές της Ουγκάντας και η βρετανική εταιρεία από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι εκτοπισμένοι ζούσαν παράνομα σε αυτές τις περιοχές, ενώ οι ίδιοι οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι η γη αυτή τους είχε δοθεί πριν πολλές δεκαετίες από προηγούμενες κυβερνήσεις.

"Οταν τους είπαν να φύγουν πολλοί από αυτούς δεν ήξεραν πού να πάνε, οπότε αντιστάθηκαν", δήλωσε μία γυναίκα, την οποία επικαλείται ο Oxfam.

Κανένας από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους δεν έχει λάβει αποζημίωση μέχρι τώρα, παρά μία δικαστική απόφαση του 2009 σύμφωνα με την οποία διατάχθηκε η παύση των εκτοπισμών, συνεχίζει η έκθεση.