ΔΙΕΘΝΗ

O Σάλεχ επέστρεψε στην Υεμένη που... μυρίζει μπαρούτι

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 08:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O Σάλεχ επέστρεψε στην Υεμένη που... μυρίζει μπαρούτι
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέστρεψε σήμερα στην Υεμένη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αφού πέρασε τρεις μήνες στη Σαουδική Αραβία αναρρώνοντας από μια επίθεση δολοφονίας που έγινε τον Ιούνιο εναντίον του.
Ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ επέστρεψε σήμερα στην Υεμένη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αφού πέρασε τρεις μήνες στη Σαουδική Αραβία αναρρώνοντας από μια επίθεση δολοφονίας που έγινε τον Ιούνιο εναντίον του. Αερολιμενική πηγή δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Σάλεχ έφτασε στο αεροδρόμιο της Σαναά γύρω στις 05.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο Σάλεχ επιστρέφει ενώ η βία έχει αυξηθεί στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία συγκλονίζεται από συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά σ' αυτόν και σε δυνάμεις που υποστηρίζουν ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που επιδιώκει την ανατροπή του. Μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών μετά την ανακοίνωση, πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα.

Σήμερα το πρωί, σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονταν στην Αλ-Χάσαμπα, μια συνοικία της βόρειας Σαναά, όπου σύμφωνα με τους κατοίκους εδώ και μερικές ημέρες διεξάγονται μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές που τάσσονται υπέρ και κατά του Σάλεχ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ιατρική πηγή, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από οβίδα που έπεσε στην πλατεία της Αλλαγής, επίκεντρο της αμφισβήτησης στη Σαναά. Διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία από το Φεβρουάριο.

"Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέστρεψε σήμερα το πρωί στη χώρα με ασφάλεια έπειτα από ένα ταξίδι για θεραπεία στο Ριάντ που διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες", μετέδωσε διακόπτοντας το πρόγραμμά της η κρατική τηλεόραση της Υεμένης.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι η οδός προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σαναά ήταν αποκλεισμένη σήμερα το πρωί.

Ο Σάλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 33 χρόνια, δεν υποχωρεί στις πιέσεις για να υπογράψει μια συμφωνία για τη μεταβίβαση της εξουσίας. Μια βομβιστική επίθεση εναντίον του μεγάρου της προεδρίας τον Ιούνιο προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του.  Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην Υεμένη τον Ιανουάριο, εμπνευσμένοι από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο.

Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και άλλες δυνάμεις εκφράζουν φόβους ότι η πτέρυγα της Αλ Κάιντα στην Υεμένη μπορεί να επωφεληθεί από την αυξανόμενη ανομία που επικρατεί στη χώρα.