ΔΙΕΘΝΗ

Οι Παλαιστίνιοι καταθέτουν αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 09:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι Παλαιστίνιοι καταθέτουν αίτημα ένταξης στον ΟΗΕ, παρά τις αμερικανικές πιέσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επιδώσει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αίτημα ένταξης στα Ηνωμένα Έθνη ενός Παλαιστινιακού Κράτους, πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, παρά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων μηνών να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή.
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επιδώσει σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αίτημα ένταξης στα Ηνωμένα Έθνη ενός Παλαιστινιακού Κράτους, πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, παρά τις έντονες πιέσεις των τελευταίων μηνών να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή. Ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στον Μπαν Κι-μουν ο οποίος με τη σειρά του θα το παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ορίζει η διαδικασία του ΟΗΕ. Όπως δήλωσε ο Ριγιάντ Μανσούρ, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα στις 11:35 (18:35 ώρα Ελλάδας) περίπου μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ομιλία του.

Ο παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ τόνισε πως ο Αμπάς θα επιδώσει το αίτημα "παρά τις πιέσεις"που δέχεται, ιδιαίτερα από την αμερικανική πλευρά. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε πει στα Ηνωμένα Έθνη πριν από ένα χρόνο ότι ελπίζει πως οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν κράτος μέχρι τώρα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παντελή έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως μόνο οι ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και όχι ο ΟΗΕ θα φέρουν την ειρήνη. "Είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επίλυση μιας διαμάχης που διαρκεί δεκαετίες", είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Ο Ερεκάτ διευκρίνισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς θα εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις, ειδικά την πρόταση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με την οποία η Παλαιστίνη θα αποκτήσει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με στόχο την επίτευξη "μόνιμης" ειρήνης μέσα σε ένα χρόνο.

Οι Παλαιστίνίοι υπολογίζουν ότι θα κερδίσουν "περισσότερες από εννιά ψήφους" από τις 15 που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να επικυρωθεί το αίτημα ένταξης, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Αμπάς Μάζντι αλ-Χάλντι. Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα γίνει μετά από αρκετές εβδομάδες, αλλά οι Παλαιστίνιοι δηλώνουν έτοιμοι να περιμένουν, πριν εξετάσουν λεπτομερώς άλλες λύσεις.

Στο μεταξύ, η Ινδονησία ανακοίνωσε πως "θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για να υποστηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων".

Σημειώνεται ότι περίπου 22.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί σ΄ολόκληρο το Ισραήλ "για να διατηρήσουν την τάξη" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στον ΟΗΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας.