ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Επιβεβαιώθηκε η παρουσία αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 14:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λιβύη: Επιβεβαιώθηκε η παρουσία αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου
Facebook Twitter Whatsapp
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας επιβεβαίωσε σήμερα την παρουσία αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου (κίτρινου κέικ) κοντά στην πόλη Σέμπχα, που βρίσκεται σε απόσταση 660 χιλιομέτρων νότια της Τρίπολης.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας επιβεβαίωσε σήμερα την παρουσία αποθεμάτων συμπυκνωμένου ουρανίου (κίτρινου κέικ) κοντά στην πόλη Σέμπχα, που βρίσκεται σε απόσταση 660 χιλιομέτρων νότια της Τρίπολης. Tο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ μετέδωσε χθες την πληροφορία της ανακάλυψης από τις δυνάμεις του νέου λιβυκού καθεστώτος στρατιωτικής εγκατάστασης όπου είναι αποθηκευμένα ραδιενεργά υλικά.

"Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συμπυκνωμένο ουράνιο αποθηκευμένο σε βαρέλια σε εγκατάσταση κοντά στη Σέμπχα, το οποίο έχει δηλωθεί προηγουμένως από τη Λιβύη στην IAEA", δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας Τζιλ Τιούντορ.

 Η IAEA έχει προγραμματίσει επιθεώρηση στην εγκατάσταση όταν θα έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα", πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η δημοσιογραφική ομάδα του CNN έκανε λόγο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου για δύο μεγάλες αποθήκες όπου έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες βαρέλια, τα οποία φέρουν την ένδειξη "ραδιενεργό" και μεγάλο αριθμό πλαστικών σάκων που περιέχουν μία κίτρινη σκόνη.

Το "κίτρινο κέικ", μία σκόνη αδιάλυτη στο νερό, που περιέχει 80% ουρανινίτη, χρησιμεύει στην παρασκευή πυρηνικού καυσίμου. Μπορεί επίσης να εμπλουτισθεί στην προοπτική κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Τον περασμένο Αύγουστο, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είχε κάνει λόγο για την ύπαρξη αποθεμάτων "κίτρινου κέικ" και αερίου μουστάρδας, τα οποία είναι "ασφαλώς" αποθηκευμένα στην ερευνητική εγκατάσταση της Ταζούρα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει τότε ότι "όλα τα ευαίσθητα στοιχεία του λιβυκού πυρηνικού προγράμματος μεταφέρθηκαν στις αρχές του 2004" και ότι οι τελευταίες ποσότητες ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη το 2009.