ΔΙΕΘΝΗ

Αχμαντινεζάντ: «Να φύγει το ΝΑΤΟ από τον Κόλπο»

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2011, 13:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αχμαντινεζάντ: «Να φύγει το ΝΑΤΟ από τον Κόλπο»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ υπερασπίστηκε χθες από τη Νέα Υόρκη τους αυτονομιστές στην Ευρώπη, λέγοντας κυρίως ότι οι Ουαλοί, οι Βάσκοι και οι Κορσικανοί είναι τα θύματα "διακρίσεων" από τις δυτικές κυβερνήσεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ υπερασπίστηκε χθες από τη Νέα Υόρκη τους αυτονομιστές στην Ευρώπη, λέγοντας κυρίως ότι οι Ουαλοί, οι Βάσκοι και οι Κορσικανοί είναι τα θύματα "διακρίσεων" από τις δυτικές κυβερνήσεις και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την επομένη της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, την περασμένη Πέμπτη, την οποία μποϋκοτάρισαν οι δυτικές χώρες, ο Αχμαντινεζάντ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία έκρινε ότι οι δυτικές αυτές χώρες έχουν δείξει την ανικανότητά τους να διαχειριστούν τις "κοινωνικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις".

Ο Ιρανός πρόεδρος καταφέρθηκε και εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υποστήριξε την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, αλλά αρνείται, σύμφωνα με τον ίδιο, να εκφράσει άποψη για τους ευρωπαίους αυτονομιστές.

Αναφερόμενος στα αποθέματα πετρελαίου του Νοτίου Σουδάν, ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις "με μεγάλη ευκολία και πολύ σοβαρά υποστήριξαν το δημοψήφισμα που απέβλεπε στη διαίρεση του σουδανικού λαού, επιχειρηματολογώντας ότι επρόκειτο εκεί για δικαίωμα των λαών".

"Όμως εδώ και πολλά χρόνια, οι Ιρλανδοί αγωνίζονται, οι Σκωτσέζοι αγωνίζονται, οι Ουαλοί αγωνίζονται, οι Κορσικανοί στη Γαλλία, όπως και το βασκικό κίνημα στην Ισπανία", σημείωσε.

Ωστόσο, συνέχισε, ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ούτε οι δυτικές κυβερνήσεις "επιτρέπουν να διατυπωθεί η λέξη 'δημοψήφισμα' όσον αφορά τις περιοχές που ανέφερα. Επομένως σε αυτό γίνεται σαφέστατα διάκριση", υπογράμμισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης να αποσυρθούν οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τον Κόλπο, σημειώνοντας ότι αντιπροσωπεύουν μια απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή.

Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης στον Κόλπο κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αχμαντινεζάντ σημείωσε ότι "οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποτρέψει συγκρούσεις και ενδεχόμενες συγκρούσεις είναι καλοδεχούμενο. Και δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε μια αντιπαράθεση".

"Όμως πιστεύω ότι η καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα στο πρόβλημα αυτό είναι οι ξένες δυνάμεις να φύγουν από τον Κόλπο. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να βρίσκονται στον Κόλπο", δήλωσε.

Οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ενίσχυσαν την παρουσία τους τα περασμένα χρόνια στον Κόλπο. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, διαθέτουν ναυτική βάση στο Μπαχρέιν και η Γαλλία άνοιξε μία το 2009 στο Αμπού Ντάμπι, σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από τις ιρανικές ακτές.

 "Οι χώρες της περιοχής μπορούν μόνες τους να εδραιώσουν και να εγγυηθούν την ασφάλειά τους", προσέθεσε ο Ιρανός πρόεδρος.

"Μπορώ να σας δηλώσω σήμερα κατηγορηματικά ότι αν το ΝΑΤΟ --οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις-- έφευγαν από τον Κόλπο και τη θάλασσα του Ομάν, το Ιράν θα επαγρυπνούσε για (...) την ασφάλεια της περιοχής", κατέληξε.