ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ καλούν τον Σάλεχ να παραιτηθεί

Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2011, 11:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι ΗΠΑ καλούν τον Σάλεχ να παραιτηθεί
Facebook Twitter Whatsapp
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες την κυβέρνηση της Υεμένης να προχωρήσει «αμέσως» στην εφαρμογή της συμφωνίας μετάβασης στην δημοκρατία και όλα τα μέρη στη χώρα να σταματήσουν τη βία μετά από μια εβδομάδα στην διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες την κυβέρνηση της Υεμένης να προχωρήσει «αμέσως» στην εφαρμογή της συμφωνίας μετάβασης στην δημοκρατία και όλα τα μέρη στη χώρα να σταματήσουν τη βία μετά από μια εβδομάδα στην διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 200 άνθρωποι. «Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν τη βία και να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη χώρα. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της Υεμένης οφείλει αμέσως να εκπληρώσει την προσδοκία του λαού της χώρας να αποκτήσει δημοκρατία».

Σε επεισόδια βίας χθες στη Σανάα βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μια ημέρα μετά την άφιξη του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ από τη Σαουδική Αραβία όπου νοσηλευόταν έπειτα από απουσία τριών και πλέον μηνών.

«Πολλοί υεμενίτες έχασαν τη ζωή» τους, πρόσθεσε η εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ, καλώντας τον «πρόεδρο Σάλεχ να προβεί στην πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας και να διοργανώσει προεδρικές εκλογές πριν από το τέλος του έτους στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ)».

Οι μοναρχίες του ΣΣΚ κάλεσαν χθες τον πρόεδρο της Υεμένης να υπογράψει «αμέσως» το σχέδιό το οποίο είχαν καταρτίσει για την επίλυση της κρίσης, το οποίο προβλέπει την άμεση παραίτησή του με αντάλλαγμα να του παραχωρηθεί πλήρης αμνηστία. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία έκαναν την Παρασκευή παρόμοιες εκκλήσεις.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ σχεδιάζει να διοργανώσει εκλογές στη χώρα τον Ιανουάριο του 2012, δήλωσαν γερμανικές διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον.