ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 10:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ στην Αυστραλία
Facebook Twitter Whatsapp
H βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, θα επισκεφθούν επίσημα την Αυστραλία τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.
H βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, θα επισκεφθούν επίσημα την Αυστραλία τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ. Αν και υπήρχε εκτίμηση πως το βασιλικό ζεύγος δεν θα έκανε πλέον μακρινά ταξίδια, εντούτοις το παλάτι επιβεβαίωσε ότι η 85χρονη Ελισάβετ και ο 90χρονος Φίλιππος θα επισκεφθούν την Αυστραλία με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που θα διεξαχθεί στο Περθ από τις 28 έως τις 30 Οκτωβρίου. Η βασίλισσα είναι επικεφαλής της Συνόδου αυτής.

Το βασιλικό ζεύγος θα φθάσει στις 19 Οκτωβρίου στην Καμπέρα και στις 24 του μήνα θα επισκεφθεί το Μπρισμπέιν, ενώ στις 26 θα περάσει για λίγο και από τη Μελβούρνη, καθ' οδόν προς το Περθ, γεγονός που προκάλεσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του πολιτειακού πρωθυπουργού, Τεντ Μπέιλιου.

Σημειώνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας, συμμετέχει και η Κύπρος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, της Συνόδου θα προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, στις 26 και 27 Οκτωβρίου, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα διεξαχθούν και άλλες παράλληλες συναντήσεις.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της προεδρεύουσας χώρας, της Αυστραλίας, το επίσημο θέμα της Συνόδου είναι "Κτίζοντας την εθνική συνοχή, κτίζοντας την παγκόσμια συνοχή".

Προστίθεται ότι η Αυστραλία θα επιδιώξει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Κοινοπολιτείας μέσω της στήριξης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της χρηστής διακυβέρνησης μεταξύ των κρατών μελών, ενισχύοντας έτσι την εθνική συνοχή των κρατών μελών.

Συμπληρώνεται, επίσης, ότι στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος, συγκαταλέγονται οι προκλήσεις της ασφάλειας τροφίμων και η βιώσιμη ανάπτυξη, όπως και διαχείριση των φυσικών πόρων.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα ασχοληθούν με παγκόσμιες προκλήσεις, όπως την προώθηση της ισχυρής, βιώσιμης και ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης, την ανάκαμψη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή.

 Η Αυστραλία είναι η προεδρεύουσα χώρα της Κοινοπολιτείας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν ηγέτες από περισσότερα από 50 κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στις εργασίες της έως και 3.000 σύνεδροι.

Η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών-μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, με σκοπό τη συζήτηση παγκόσμιων θεμάτων και θεμάτων που αφορούν την Κοινοπολιτεία, καθώς και τη λήψη αποφάσεων για την προώθηση συλλογικών πολιτικών και πρωτοβουλιών για τα θέματα αυτά.