ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία στα τέλη Οκτωβρίου

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 11:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία στα τέλη Οκτωβρίου
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφτεί τη Σερβία στα τέλη Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να επισκεφτεί τη Σερβία στα τέλη Οκτωβρίου, για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν χρόνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, η επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στη Σερβία εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ρωσικών βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο και των προεδρικών, τον Μάρτιο του 2012, όπου ο ίδιος θα είναι υποψήφιος.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στην «Ντάνας» ότι πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα της επίσκεψης Πούτιν δεν θα πρέπει να αποκλείεται και μία συζήτηση για οικονομικά θέματα, που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, είχε γνωστοποιήσει στη σερβική ηγεσία το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα, στις κατασκευές έργων υποδομής, στις μεταφορές, στη φαρμακευτική βιομηχανία και στις τηλεπικοινωνίες.

«Ο κ. Πούτιν είχε καταθέσει τότε συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις και προφανώς τώρα έρχεται, μεταξύ άλλων, να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Πολιτικοί αναλυτές στη Σερβία δίνουν στην επίσκεψη αυτή και μια άλλη διάσταση, ευρύτερης σημασίας, που έχει να κάνει με την εγκατάσταση από τις ΗΠΑ του αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία. Η Σερβία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή κι, ίσως, η Μόσχα προσπαθεί ν’ «απαντήσει» σ’ αυτήν την κίνηση της Ουάσινγκτον, μέσα από μια συνεργασία με το Βελιγράδι.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι μια τέτοια πρόταση δεν έχει καμιά προοπτική για την ώρα, αφού η σερβική ηγεσία δεν θέλει να προκαλέσει εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Μπορεί, ωστόσο, να χρησιμοποιηθεί από το Βελιγράδι για να καμφθεί ο σκεπτικισμός που εκδηλώνεται στην ΕΕ για την προσέγγιση της Σερβίας. Ωστόσο, γεγονός είναι- κι αυτό καταγράφεται από τα σερβικά ΜΜΕ- ότι η επερχόμενη επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία προκάλεσε αναστάτωση στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους, στο Βελιγράδι.