ΔΙΕΘΝΗ

Βρέθηκαν 220 τόνοι ασήμι σε ναυάγιο 70 ετών!

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 10:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βρέθηκαν 220 τόνοι ασήμι σε ναυάγιο 70 ετών!
Facebook Twitter Whatsapp
Η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration ανακοίνωσε χθες το βράδυ τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου του βρετανικού φορτηγού πλοίου Gairsoppa, το οποίο βυθίστηκε το 1941 από γερμανικό υποβρύχιο μαζί με το φορτίο των 220 τόννων ράβδων αργύρου που μετέφερε, έναν θησαυρό που η εταιρεία σχεδιάζει να ανελκύσει την άνοιξη.
Η αμερικανική εταιρεία Odyssey Marine Exploration ανακοίνωσε χθες το βράδυ τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου του βρετανικού φορτηγού πλοίου Gairsoppa, το οποίο βυθίστηκε το 1941 από γερμανικό υποβρύχιο μαζί με το φορτίο των 220 τόννων ράβδων αργύρου που μετέφερε, έναν θησαυρό που η εταιρεία σχεδιάζει να ανελκύσει την άνοιξη. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο θησαυρός αυτός, η σημερινή αξία του οποίου εκτιμάται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί τον πολυτιμότερο θησαυρό που βρέθηκε ποτέ στον βυθό της θάλασσας.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν το ναυάγιο χάρη σε τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα σε βάθος 4.700 μέτρων στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού, ανοικτά της Ιρλανδίας.

Τον Φεβρουάριο 1941, το πλοίο μήκους 125 μέτρων, που προερχόταν από την Ινδία, κατευθυνόταν προς τη Βρετανία μεταφέροντας φορτίο τσαγιού και μετάλλων. Όταν έπεσε σε καταιγίδα και τελείωσε το κάρβουνο που τροφοδοτούσε τις μηχανές του, το πλοίο αποσπάστηκε από την στρατιωτική νηοπομπή που το προστάτευε στην πορεία του προς το Γκάλγουέι της Ιρλανδίας.

Αλλά δεν έφθασε ποτέ στο λιμάνι. Το πλοίο βυθίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τα πυρά γερμανικού υποβρυχίου. Από τους 85 επιβαίνοντες, μόνο ένας διασώθηκε σε σωστική λέμβο και επέζησε επί 13 ημέρες στη θάλασσα. Το πλοίο βυθίστηκε και πέρασε στη λήθη.

Μία πρώτη απόπειρα για τον εντοπισμό του απέτυχε. Τελικά, εντοπίσθηκε από την Odyssey Marine Exploration, ειδικευμένη στην αναζήτηση ναυαγίων ανά τον κόσμο. "Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση του σχεδίου, τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του ναυαγίου, και τώρα εργαζόμαστε για την ανέλκυση" (του φορτίου), εξήγησε ο Αντριου Κρεγκ, υπεύθυνος του προγράμματος. Ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο ερευνητικό όχημα κινηματογράφησε και φωτογράφισε το ναυάγιο.

Έπειτα από οξεία διαμάχη, η εταιρεία Odyssey Marine Exploration απέσπασε το 2010 από την βρετανική κυβέρνηση την αποκλειστικότητα της ανέλκυσης του φορτίου. Βάσει της συμφωνίας, η εταιρεία θα διατηρήσει το 80% του φορτίου και το 20% θα ανήκει στην βρετανική κυβέρνηση.

Αμερικανικό δικαστήριο δικαίωσε την περασμένη εβδομάδα την Ισπανία σε μία διαμάχη που την έφερε αντιμέτωπη με την Odyssey Marine Exploration, η οποία κατηγορήθηκε για υφαρπαγή του περιεχομένου ναυαγίου ισπανικού πολεμικού πλοίου που βυθίστηκε το 1804 στα διεθνή ύδατα και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα , όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί οι ισπανικές αρχές.