ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά των Ρομά

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 10:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βουλγαρία: Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά των Ρομά
Facebook Twitter Whatsapp
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 100 συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων κατά των Ρομά, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε όλη τη Βουλγαρία.
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 100 συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεων κατά των Ρομά, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, σε όλη τη Βουλγαρία. Σε μεγάλες βουλγαρικές πόλεις- Σόφια, Πλόβντιβ, Βάρνα και Πλέβεν- η ένταση κλιμακώθηκε, όταν οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τις συνοικίες των Ρομά και η αστυνομία προσπάθησε να τους διαλύσει.

Μεταξύ των τραυματιών στη διάρκεια των επεισοδίων είναι και δύο αστυνομικοί, σύμφωνα το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Η πλειοψηφία των διαδηλωτών ήταν νέοι κι έφηβοι και πληροφορίες αναφέρουν ότι διοργανώθηκαν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μετά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο χωριό Κατούνιτσα, χωριό στη νότια Βουλγαρία με ισχυρή κοινότητα Ρομά.

Η ένταση ξέσπασε στο χωριό Κατούνιτσα, όταν ο 19χρονος Άνγκελ Πέτροφ παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από μικρό λεωφορείο, που οδηγούσαν Ρομά, συνεργάτες του αυτοαποκαλούμενου «Τσάρου των Αθίγγανων» Κίριλ Ράσκοφ.

Μετά το περιστατικό ξέσπασαν μεγάλης κλίμακας βίαια επεισόδια και διαμαρτυρίες κατοίκων του χωριού για την ατιμωρησία των Ρομά, που κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν εξτρεμιστές και οπαδοί ποδοσφαιρικής ομάδας προέβησαν σε βανδαλισμούς κι έβαλαν φωτιά σε τρία σπίτια του Ράσκοφ. Στη διάρκεια των επεισοδίων πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια ένας 16χρονος φίλος του θύματος.

Οι χθεσινές συγκεντρώσεις και πορείες σε διάφορες πόλεις της Βουλγαρίας πραγματοποιηθήκαν σε ένδειξη στήριξης των κατοίκων του χωριού Κατούνιτσα και κατά των εγκλημάτων των Ρομά, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές.

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών ξέσπασαν στη Σόφια. Οι περίπου 1000 διαδηλωτές κινήθηκαν προς τη Βουλή και στη συνέχεια προς το τέμενος, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία. Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, έσπασαν καρέκλες από καφετέριες και εστιατόρια και πέταξαν μπουκάλια στο κτίριο της Βουλής.

Στο Πλόβντιβ, περίπου 1500 διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το τέμενος, αλλά εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στις συνοικίες, στις οποίες κατοικούν Ρομά.

Και στη Βάρνα, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τη γειτονιά των Ρομά. Διαδηλωτές κατόρθωσαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, αλλά η αστυνομία επενέβη αμέσως και απετράπησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια. Ανάλογο σκηνικό επικράτησε και στην πόλη Πλέβεν, στη βόρεια Βουλγαρία.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό Τύπο, στην πόλη Πλόβντιβ, το πρωί της Δευτέρας περίπου 400 Ρομά, εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας, δεν εμφανίστηκαν στη δουλειά τους φοβούμενοι ότι θα δεχθούν επιθέσεις.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο σε όλη τη χώρα και ότι δεν προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ζήτησαν, χθες, να μην κλιμακωθεί η εθνοτική βία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Ράσκοφ.

Πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια των τελευταίων 20 ετών και συμπίπτουν με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές και δημοτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 23 Οκτωβρίου.

Ειδική ομάδα συγκροτήθηκε προκειμένου να παρακολουθεί την εκρηκτική κατάσταση στο Πλόβντιβ και στην Κατούνιτσα και να συντονίζει τις αστυνομικές επιχειρήσεις.