ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Βρήκαν έργα ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα σε σπίτι 90χρονου!

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2011, 00:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πολωνία:  Βρήκαν έργα ιταλών ζωγράφων του 16ου αιώνα σε σπίτι 90χρονου!
Facebook Twitter Whatsapp
Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρήκε στην κατοικία ενός ενενηντάχρονου στο Στετίνο (βορειοδυτική Πολωνία) περίπου 200 έργα τέχνης, ανάμεσα τους και πίνακες ζωγραφικής από Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης.
Η πολωνική αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι βρήκε στην κατοικία ενός ενενηντάχρονου στο Στετίνο (βορειοδυτική Πολωνία) περίπου 200 έργα τέχνης, ανάμεσα τους και πίνακες ζωγραφικής από Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης. Σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, ο άνδρας αυτός, Αντονι Μ. (η πολωνική νομοθεσία απαγορεύει να δημοσιεύεται το επώνυμο) συγκέντρωσε όλα τα έργα της συλλογής τη δεκαετία του 60, όταν έκανε οικοδομικές εργασίες στην κατοικία του. Στη συνέχεια τα έκρυψε σε ένα κτίριο, που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στον κήπο του.

Η αστυνομία ανέφερε ότι το κτίριο μοιάζει με ένα πραγματικό "καταφύγιο (Bunker) με τοίχους πάχους 70 εκατοστών, μια μεταλλική πόρτα και εσωτερικά συρταρωτά χωρίσματα.

Το παλαιότερο έργο ζωγραφικής χρονολογείται από το έτος 1532.

Τα έργα, που έχουν αποθηκευτεί εδώ και πολλά χρόνια σε κακές συνθήκες, και εκτίθενται στην υγρασία και τη σκόνη, δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Τα έργα μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Μουσείο του Στετίνου, και τα φροντίζουν εκεί εμπειρογνώμονες της πολωνικής και της ιταλικής αστυνομίας, ενώ μελετώνται από ιστορικούς τέχνης και των δύο χωρών.

Το μόνο έργο που έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα είναι μια λιθογραφία του πολωνού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Γιόζεφ Ζαϊκόφσκι (Jozef Czajkowski) του 1903, το οποίο ανήκε πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο Σιλεσιανό Μουσείο του Κατοβίτσε (νότια). Περιλαμβανόταν σε έναν κατάλογο πολωνικών έργων τέχνης, που έχουν λεηλατηθεί και αναζητούνται από την Πολωνία.

Ανάμεσα στα 200 έργα που βρέθηκαν, υπάρχουν επίσης και θρησκευτικά γλυπτά.