ΔΙΕΘΝΗ

Πολύνεκρο το πέρασμα του Νεσάτ από τις Φιλιππίνες

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2011, 07:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πολύνεκρο το πέρασμα του Νεσάτ από τις Φιλιππίνες
Facebook Twitter Whatsapp
Ο απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Νεσάτ στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στους 23 σήμερα, καθώς οι αρχές έχουν αρχίσει προσπάθειες να καθαρίσουν τα συντρίμμια από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί.
Ο απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Νεσάτ στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στους 23 σήμερα, καθώς οι αρχές έχουν αρχίσει προσπάθειες να καθαρίσουν τα συντρίμμια από τις καταστροφές που έχουν προκληθεί. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ψαράδες, αγνοούνται, ανακοίνωσε η πολιτική προστασία.

Τα περισσότερα θύματα καταπλακώθηκαν από δέντρα, κτίσματα ή άλλες κατασκευές ή συντρίμμια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένα κορίτσι 2 ετών και η γιαγιά του θάφτηκαν από μια κατολίσθηση στη βόρεια επαρχία Ιφούγκαο χθες Τρίτη.

Οι κρατικές υπηρεσίες και αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά ενώ και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μανίλα παραμένει κλειστή σήμερα αφού πλημμύρισε χθες.

Ο Νεσάτ έπληξε τις βορειοανατολικές Φιλιππίνες χθες με ανέμους ταχύτητας 140 χλμ.-170 χλμ. την ώρα. Είχε διάμετρο 600 χιλιομέτρων.

Σχεδόν 53.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την υπηρεσία. Στέγες καταστράφηκαν, πυλώνες του δικτύου ηλεκτροδότησης και του δικτύου τηλεπικοινωνιών ανατράπηκαν, δέντρα ξεριζώθηκαν ενώ εκατοντάδες σπίτια και άλλα κτίρια υπέστησαν ζημιές, όπως και καλλιέργειες.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε τμήματα της πρωτεύουσας, ωστόσο αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν και σήμερα.

Το υπουργείο Γεωργίας εκτίμησε ότι οι ζημιές σε καλλιέργειες, κυρίως ορυζώνες, ανέρχονται σε σχεδόν 12 εκατομμύρια ευρώ. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι οι ζημιές σε υποδομές ανέρχονται σε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι οι ζημιές στις καλλιέργειες και στην διανομή που προκάλεσε ο τυφώνας ενδέχεται να προκαλέσουν αυξήσεις τιμών προσωρινά.

Σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών βρίσκονταν 48.000 άνθρωποι το πρωί σήμερα.