ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Καταγγελίες του Τσάβες για «ένα νέο κύκλο αποικιοκρατικών πολέμων»

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2011, 10:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΟΗΕ: Καταγγελίες του Τσάβες για «ένα νέο κύκλο αποικιοκρατικών πολέμων»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατήγγειλε σήμερα την «απειλή», η οποία ξεκίνησε με τη λιβυκή σύγκρουση, ενός «νέου κύκλου αποικιοκρατικών πολέμων», σε επιστολή που ανέγνωσε ένας από τους συμβούλους του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατήγγειλε σήμερα την «απειλή», η οποία ξεκίνησε με τη λιβυκή σύγκρουση, ενός «νέου κύκλου αποικιοκρατικών πολέμων», σε επιστολή που ανέγνωσε ένας από τους συμβούλους του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Υπάρχει άμεσα μια σοβαρή απειλή για την ειρήνη στον κόσμο: το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου αποικιοκρατικών πολέμων, που άρχισε στη Λιβύη, με τελικό στόχο να δοθεί μια δεύτερη πνοή στον παγκόσμιο καπιταλισμό», γράφει ο Ούγκο Τσάβες στην επιστολή που ανέγνωσε ο σύμβουλός του Νίκολας Μαντούρο.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος δεν συμμετέχει φέτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ επειδή υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο, έστειλε την περασμένη εβδομάδα στον Μπαν Κι-Μουν μια επιστολή στην οποία υποστηρίζει το αίτημα της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακου κράτους από τον ΟΗΕ.

Στην ομιλία του που αναγνώσθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο Τσάβες υπερασπίστηκε και πάλι το αίτημα των Παλαιστινίων, επιτιθέμενος στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΟΗΕ γενικότερα.

«Γιατί δίνετε μια έδρα στον ΟΗΕ στο λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και παράλληλα εμποδίζετε την είσοδο της Παλαιστίνης, αρνούμενοι όχι μόνο μια θεμιτή φιλοδοξία, αλλά και τη βούληση της πλειοψηφίας της Γενικής Συνέλευσης;», ρώτησε.

Αναφορικά με τη Λιβύη, ο πρόεδρος Τσάβες είδε στη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ μια απόπειρα «νέου αποικισμού» αυτής της αφρικανικής χώρας και «οικειοποίησης του πλούτου της».

«Για ποιους λόγους οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που σπέρνει σ' όλο τον πλανήτη τις στρατιωτικές βάσεις της; Ποιον φοβούνται λοιπόν για να έχουν ένα στρατιωτικό προϋπολογισμό τόσο τρομακτικό, αν δεν είναι για να αυξάνουν διαρκώς ολοένα και περισσότερο τη στρατιωτική εξουσία τους; Γιατί ο ΟΗΕ δεν κάνει τίποτε για να σταματήσει την Ουάσινγκτον;», έγραψε ακόμη ο Τσάβες.