ΔΙΕΘΝΗ

Σλοβενία: Εν αναμονή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2011, 11:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σλοβενία: Εν αναμονή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών
Facebook Twitter Whatsapp
Σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής και την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ.
Σήμερα ενδέχεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το ενδεχόμενο διάλυσης της βουλής και την εκκίνηση των διαδικασιών για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος της Σλοβενίας Ντανίλο Τουρκ. Τα μεσάνυχτα έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί στα κόμματα προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για έναν εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Σλοβενία δείχνουν το δρόμο προς τις πρόωρες κάλπες, αφού την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η κυβέρνηση κατά της κυβέρνησης του Μπορούτ Παχόρ. Μάλιστα, κατόπιν αυτής της εξέλιξης, δεν υπήρξε κανένα αίτημα από την πλευρά του Σλοβένου πρωθυπουργού για επανάληψη της ψηφοφορίας.

Αυτή η εξέλιξη ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί επί της εκλογικής νομοθεσίας διαφωνούν για το αν αυτό μπορεί να γίνει άμεσα ή για το αν θα πρέπει να περάσουν 30 ημέρες προκειμένου να γίνουν κάποιες προσπάθειες διορισμού νέας κυβέρνησης, που θα έχει την εμπιστοσύνη του νομοθετικού σώματος.

Μάλιστα, χθες, ο Σλοβένος πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με νομικούς συμβούλους επί του συγκεκριμένου ζητήματος, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να καταλήξει σ΄ένα ενιαίο γενικό συμπέρασμα.

Χθες το βράδυ, εξάλλου, στο βραδινό της δελτίο ειδήσεων, η "TV Slovenija" άφησε να εννοηθεί, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ότι ενδέχεται ο κ. Τουρκ να κάνει τελικά χρήση του δικαιώματος των 30 ημερών, προκειμένου να αποφύγει τυχόν ασάφειες του νομού, που ενδεχομένως δημιουργήσουν νομικά κωλύματα.

Από τη στιγμή, ωστόσο, που ο πρόεδρος της Σλοβενίας θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα 40 ημερών προτού στηθούν οι κάλπες, ενώ μέσα σε δύο μήνες θα πρέπει να έχει συγκροτηθεί σε σώμα και το νέο κοινοβούλιο.