ΔΙΕΘΝΗ

Νέες συγκρούσεις στην Υεμένη με τρεις νεκρούς

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2011, 13:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέες συγκρούσεις στην Υεμένη με τρεις νεκρούς
Facebook Twitter Whatsapp
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύθηκαν από εκρήξεις, και ξέσπασαν νωρίς το πρωί στις πόλεις Σαναά και Ταΐζ μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, του επίλεκτου σώματος του υεμενίτικου στρατού και των ανδρών του στρατηγού 'Αλι Μόχσεν αλ 'Αχμαρ που έχει προσχωρήσει στο κίνημα κατά του καθεστώτος, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις σφοδρές συγκρούσεις, που συνοδεύθηκαν από εκρήξεις, και ξέσπασαν νωρίς το πρωί στις πόλεις Σαναά και Ταΐζ μεταξύ της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, του επίλεκτου σώματος του υεμενίτικου στρατού και των ανδρών του στρατηγού 'Αλι Μόχσεν αλ 'Αχμαρ που έχει προσχωρήσει στο κίνημα κατά του καθεστώτος, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στις μάχες που μαίνονταν πρωί στη βόρεια Σαναά, στην οδό Αμράν, όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, της οποίας ηγείται ο πρωτότοκος γιος του προέδρου 'Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο 'Αχμεντ, και στην οδό Ταλάτιν που οδηγεί στην έδρα της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας του στρατηγού, πρόσθεσαν.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν θέσεις της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, δυνάμεις της οποίας διασφαλίζουν την προστασία της πλατείας της Αλλαγής, που είναι το κέντρο του κινήματος αμφισβήτησης το οποίο ζητεί την αποχώρηση του Σάλεχ, ανέφεραν κάτοικοι των γειτονικών συνοικιών.

Νωρίτερα το πρωί, συγκρούσεις με αυτόματα όπλα είχαν ξεσπάσει στην Αλ-Χασάμπα, στη βόρεια Σαναά, μεταξύ των πιστών στον πρόεδρο Σάλεχ δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το υπουργείο Εσωτερικών και ένοπλων μαχητών του φύλαρχου σεΐχη Σάντεκ αλ-'Αχμαρ, σύμφωνα με πηγές των φυλών.

Η συνοικία Αλ-Χασάμπα ήταν το Μάιο και τον Ιούνιο το θέατρο αιματηρών μαχών.

Παράλληλα, μια οβίδα έπληξε το πρωί τον περίβολο ενός ινστιτούτου του Γενικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κυβερνώντος κόμματος, στο κέντρο της Σαναά προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Στην Ταΐζ, νοτιοδυτικά της Σαναά, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σήμερα, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν χθες βράδυ από πυρά που ερρίφθησαν από θέση των πιστών στον πρόεδρο Σάλεχ δυνάμεων εναντίον συνοικιών της πόλης, η οποία είναι μια από τις εστίες των αντικαθεστωτικών. Με τους θανάτους αυτούς αυξάνονται συνολικά σε τέσσερις οι νεκροί από χθες βράδυ στη χώρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις στην Ταΐζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, ανέφεραν κάτοικοι και οι τοπικές αρχές.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα την επομένη της προειδοποίησης του αντιπροέδρου Αμπντ Ράμπο Μόχσεν Χάντι για τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, όπου το κίνημα αμφισβήτησης ζητεί μάταια από τον Ιανουάριο την αποχώρηση του Σάλεχ.

Ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 33 χρόνια και κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό.

Μια όξυνση του κλίματος βορείως της Σαναά θα συνιστούσε "άμεση απειλή στην κατάσταση γενικά" στην Υεμένη, είπε κατά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των πέντε μόνιμων χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των μοναρχιών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG).

Σύμφωνα με το επίσημο υεμενίτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο SABA, ο Χάντι που συζήτησε με τους διπλωμάτες το σχέδιο εξόδου από την κρίση που πρότεινε το CCG, προειδοποίησε ότι "αν η κατάσταση εκραγεί, η πρωτοβουλία αυτή και οιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση θα ανασταλεί και η Υεμένη θα εισέλθει τότε σε περίοδο εμφυλίου πολέμου".

Στόχος της συνάντησης ήταν να σηματοδοτήσει την "έναρξη μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε μια συνεννόηση για ένα μηχανισμό" εφαρμογής του σχεδίου του CCG ενόψει μιας μεταβίβασης της εξουσίας.