ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: «Αναβολή των ερευνών στην Κύπρο μέχρι την εξεύρεση λύσης»

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 00:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ερντογάν:  «Αναβολή των ερευνών στην Κύπρο μέχρι την εξεύρεση λύσης»
Facebook Twitter Whatsapp
Ο όρος της Τουρκίας είναι να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα αυτό, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.
Ο όρος της Τουρκίας είναι να αναβληθούν οι έρευνες μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα αυτό, σε διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 2003 συμπεριφέρεται σαν να είναι η μοναδική διοίκηση στο νησί και υπογράφει στην ανατολική Μεσόγειο συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Δεν αρκείται σε αυτό και ορίζει περιοχές για αδειοδότηση ερευνών πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

» Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα εκφράζει σε όλα τα διεθνή επίπεδα την άποψη ότι οι πρωτοβουλίες αυτές παραβιάζουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και έρχονται σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα των συνομιλιών για το Κυπριακό» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόσθεσε ακόμη: «Ξεκινώντας από το ότι αμφότερες οι πλευρές στο νησί πρέπει να επωφεληθούν από κοινού και επί ίσοις όροις από τις φυσικές πηγές της Κύπρου, ο όρος που θέτουμε είναι, τα θέματα αυτά να παγώσουν μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημά μας προς τις ενδιαφερόμενες χώρες και τη διεθνή κοινότητα είναι να μεταπείσουν τους Ελληνοκύπριους».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως γνωστοποίησε ο ίδιος το αίτημα αυτό τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «συμφωνία» που υπέγραψε με το καθεστώς των κατεχομένων και τόνισε «δεν θέλουμε ένταση και προβλήματα. Θέλουμε να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες και περί της από κοινού αξιοποίησης των φυσικών πηγών, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές δεν θα χρησιμοποιηθούν για αμυντικές δαπάνες.

» Είναι μία άκρως δημιουργική και δίκαιη πρόταση που συνιστά καλή ευκαιρία για να ξεπεραστεί η κρίση. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση ακόμη και σε αυτήν την καλοπροαίρετη πρόταση, τότε όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσουν η Τουρκία και η 'ΤΔΒΚ' δικαιώματα με τετελεσμένα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, in.gr