ΔΙΕΘΝΗ

Κοινοβουλευτική επιτροπή για το δυστύχημα της Φουκουσίμα

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 09:42 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κοινοβουλευτική επιτροπή για το δυστύχημα της Φουκουσίμα
Facebook Twitter Whatsapp
Το ιαπωνικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα νόμο για την σύσταση νέας επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών που θα αναλύσουν το δυστύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Το ιαπωνικό κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα νόμο για την σύσταση νέας επιτροπής ανεξάρτητων ειδικών που θα αναλύσουν το δυστύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με το κείμενο του νόμου το οποίο ενέκρινε χθες Πέμπτη η Κάτω Βουλή και σήμερα η Γερουσία, μια ομάδα είκοσι βουλευτών θα διορίσει δέκα προσωπικότητες ως μέλη του νέου αυτού προσωρινού οργάνου.

Οι ειδικοί, που θα εργαστούν ανεξάρτητα από μια άλλη ομάδα που διόρισε η κυβέρνηση, θα εξετάσουν την αλυσίδα των γεγονότων τα οποία, μετά την καταστροφή της 11ης Μαρτίου, προκάλεσαν στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.

Η νέα επιτροπή θα αρχίσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο και θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της στο Κοινοβούλιο μέσα σε έξι μήνες. Θα πρέπει επίσης να προτείνει μέτρα για να μην επαναληφθεί ανάλογη καταστροφή.

Τα μέλη της επιτροπής θα μπορούν να ζητούν στοιχεία και έγγραφα από τις τοπικές αρχές και εταιρίες, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις σε βουλευτές και αξιωματούχους των εταιριών ηλεκτροδότησης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ