ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Γέμισε διαδηλωτές η πλατεία Ταχρίρ

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 12:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αίγυπτος: Γέμισε διαδηλωτές η πλατεία Ταχρίρ
Facebook Twitter Whatsapp
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, για να καλέσουν το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τροποποιήσει το νέο εκλογικό νόμο της Αιγύπτου.
Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ, στο κέντρο του Καΐρου, για να καλέσουν το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να τροποποιήσει το νέο εκλογικό νόμο της Αιγύπτου. Με τη σημερινή κινητοποίηση, που αποκαλέστηκε «η Παρασκευή που διεκδικούμε ξανά την Επανάσταση» από τους διοργανωτές της, οι συμμετέχοντες θέλουν να πιέσουν το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από την 11η Φεβρουαρίου, να τιμήσει την υπόσχεσή του να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προτού οι Αιγύπτιοι κληθούν στις κάλπες το Νοέμβριο για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές επικρίνουν το πρόσφατο νομοθέτημα, που ορίζει ότι δύο τρίτα των εδρών της βουλής θα διεκδικηθούν από πολιτικά κόμματα και το ένα τρίτο από ανεξάρτητους υποψηφίους.

Μια συμμαχία 95 πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, έχει απειλήσει να απόσχει από τις εκλογές υποστηρίζοντας ότι το να επιτραπεί σε τόσους πολλούς ανεξάρτητους υποψήφιους να συμμετάσχουν θα δώσει την ευκαιρία σε υποστηρικτές ή στελέχη του πρώην καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ να καταλάβουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Η Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να λάβει μέρος στη σημερινή κινητοποίηση.

Οι διαδηλωτές ζητούν να εκδοθεί ένα διάταγμα που θα απαγορεύει σε πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ --το οποίο έχει διαλυθεί-- να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Παράλληλα, αξιώνουν να τερματιστούν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία, να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση της εξουσίας σε μια εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση, καθώς και να οριστεί κατώτερος και ανώτατος μισθός για τους δημόσιους λειτουργούς.

Χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου, περιλαμβανομένων δασκάλων, εργαζομένων στις μεταφορές και γιατρών, έχουν λάβει μέρος σε απεργίες που έγιναν αυτό το μήνα, απαιτώντας να υπάρξουν υψηλότεροι μισθοί και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το υπουργείο Υγείας έστειλε 36 ασθενοφόρα στην Ταχρίρ.

Χθες, το Στρατιωτικό Συμβούλιο προειδοποίησε τους διαδηλωτές, κάνοντας λόγο για κάποιους που «επιδιώκουν να εμποδίσουν τη δημοκρατική μεταμόρφωση (της χώρας) που άρχισε με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών», ενώ κατέστησε τους διαδηλωτές υπεύθυνους για την προστασία κάθε ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας.