ΔΙΕΘΝΗ

Μπαχρέιν: Ανησυχία ΟΗΕ για τις βαριές καταδίκες στους 50 διαδηλωτές

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2011, 14:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπαχρέιν: Ανησυχία ΟΗΕ για τις βαριές καταδίκες στους 50 διαδηλωτές
Facebook Twitter Whatsapp
Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν από ειδικό δικαστήριο του Μπαχρέιν σε περισσότερους από 50 διαδηλωτές και επεσήμανε ότι διαπιστώθηκαν "σοβαρές παρατυπίες στην διαδικασία" της δίκης τους.
Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις βαριές ποινές που επιβλήθηκαν από ειδικό δικαστήριο του Μπαχρέιν σε περισσότερους από 50 διαδηλωτές και επεσήμανε ότι διαπιστώθηκαν "σοβαρές παρατυπίες στην διαδικασία" της δίκης τους. Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι 20 γιατροί, 2 υπεύθυνοι εκπαιδευτικών ενώσεων και τουλάχιστον άλλοι 32 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται μεταξύ των τριών ετών φυλάκισης και αυτής του θανάτου.

"Οι τόσο σοβαρές καταδίκες που επιβλήθηκαν σε πολίτες από ένα στρατοδικείο, έπειτα από μια διαδικασία στην οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες, προκαλούν μεγάλη ανησυχία", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ενημερώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι "είχαν ελάχιστες μόνο επαφές με τους συνηγόρους τους, στους οποίους δεν δόθηκε ο χρόνος να προετοιμάσουν την υπεράσπιση των πελατών τους".

"Ακούσαμε ακόμη να μιλάνε για περιπτώσεις, όπου οι κατηγορούμενοι τηλεφώνησαν στις οικογένειές τους μία ημέρα πριν από την ακροαματική διαδικασία για να προσλάβουν ένα δικηγόρο", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Το δικαστήριο δεν ερεύνησε επίσης τις κατηγορίες για βασανιστήρια και για απαγορευμένες ηχογραφήσεις. "Όλα αυτά μας προκαλούν ανησυχία", σημείωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

"Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι κάθε άτομο που κρατείται δικάζεται για ποινικό λόγο που έχει καθοριστεί σαφώς και έχει επαρκή χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του", κατέληξε.

Στρατοδικείο του Μπαχρέιν καταδίκασε την Πέμπτη σε θάνατο έναν διαδηλωτή για το φόνο ενός αστυνομικού και 20 γιατρούς σε ποινές φυλάκισης για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.

Η δίκη των 20 αυτών ανθρώπων προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης διεθνώς.

Δεκατρείς από την ομάδα αυτή, μεταξύ των οποίων οκτώ γιατροί, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος από το κρατικό Δικαστήριο Ασφαλείας. Δύο γιατροί καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών και πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων 3 γιατροί, σε κάθειρξη πέντε ετών έκαστος.

Οι καταδικασθέντες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, κρίθηκαν ένοχοι για υποκίνηση "στην ανατροπή με τη βία του καθεστώτος".