ΔΙΕΘΝΗ

Ισλανδία: Επίθεση διαδηλωτών με αβγά κατά βουλευτών

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 11:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισλανδία: Επίθεση διαδηλωτών με αβγά κατά βουλευτών
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας με το άνοιγμα της νέας βουλευτικής περιόδου σε διαμαρτυρία για τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους πολίτες.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Κοινοβούλιο της Ισλανδίας με το άνοιγμα της νέας βουλευτικής περιόδου σε διαμαρτυρία για τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους πολίτες. Οι διαδηλωτές ζητούσαν από την κυβέρνηση να βοηθήσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δοκιμάζονται μετά την κατάρρευση των τραπεζών στη χώρα το 2008. Παρέδωσαν ακόμη αίτημα με 34.00 υπογραφές, δηλαδή το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Πολλοί κρατούσαν κατσαρόλες και τηγάνια, άλλοι πετούσαν φαγητά και πυροτεχνήματα κατά του κτιρίου.

Οι βουλευτές, οι επίσημοι, η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας δέχτηκαν επίθεση με αβγά και γιαούρτια καθώς προσέρχονταν στο καθεδρικό δίπλα στο Κοινοβούλιο για την καθιερωμένη λειτουργία στην αρχή του βουλευτικού έτους. Ένας βουλευτής μάλιστα έπεσε όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα αβγό και έπεσε.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν και άλλα αβγά με το τέλος της λειτουργίας όταν οι πολιτικοί προσέρχονταν στο κτίριο της Βουλής.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, απλώς προστάτεψε τους επίσημους και δεν προχώρησε σε συλλήψεις. Το πλήθος διαλύθηκε σύντομα.

Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρδαντότιρ αναγνώρισε ότι η χώρα εξακολουθεί να περνά δύσκολες στιγμές, αν και τα προβλήματα είναι λιγότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Όλαφουρ Γκρίμσον μιλώντας στο Κοινοβούλιο επισήμανε ότι το περιστατικό φανερώνει ένα επικίνδυνο ρήγμα μεταξύ των πολιτικών και του λαού.

Μετά την κατάρρευση των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2008 πολλοί Ισλανδοί δυσκολεύονται υπερβολικά να αποπληρώσουν τα δάνεια σε συνάλλαγμα που είχαν πάρει τα προηγούμενα χρόνια.

Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν την πτώση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης αλλά ο κεντροαριστερός συνασπισμός που την διαδέχτηκε έχει προκαλέσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα λιτότητας που έχει αναγκαστεί να πάρει.