ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: Εθνικό Συμβούλιο από όλα τα πολιτικά ρεύματα των αντιφρονούντων

Δημοσίευση 2 Οκτωβρίου 2011, 16:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συρία: Εθνικό Συμβούλιο από όλα τα πολιτικά ρεύματα των αντιφρονούντων
Facebook Twitter Whatsapp
Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι σχημάτισε ένα Εθνικό Συμβούλιο (CNS) που αποτελείται από όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση που διαβάστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τα μέλη αυτού του Συμβουλίου.
Η συριακή αντιπολίτευση ανακοίνωσε σήμερα ότι σχημάτισε ένα Εθνικό Συμβούλιο (CNS) που αποτελείται από όλα τα πολιτικά ρεύματα που αντιτάσσονται στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση που διαβάστηκε στην Κωνσταντινούπολη από τα μέλη αυτού του Συμβουλίου. «Το συριακό Συμβούλιο είναι ανοικτό στη συμμετοχή όλων των Σύρων. Είναι ένα ανεξάρτητο Συμβούλιο που αντιπροσωπεύει την κυριαρχία του συριακού λαού στον αγώνα του για την ελευθερία», δήλωσε ο Μπουρχάν Γαλιούν ένας πανεπιστημιακός που εδρεύει στο Παρίσι, ο οποίος διάβασε το ιδρυτικό μανιφέστο του Συμβουλίου ενώπιον των δημοσιογράφων και χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή «ιστορική».

«Το Συμβούλιο απορρίπτει οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που υπονομεύει την κυριαρχία του συριακού λαού», πρόσθεσε επίσης ο κ. Γαλιούν. Το Συμβούλιο αυτό περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές τάσεις, συγκεντρώνοντας κυρίως τις τοπικές Επιτροπές συντονισμού (LCC) που κάλυψαν τις διαδηλώσεις στην περιοχή, τους Φιλελεύθερους, την Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό τη Συρία, καθώς και τους Κούρδους και τους Ασσύριους.

Από το Σάββατο, ο μεγαλύτερος και ο πιο αντιπροσωπευτικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης έκανε διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει την ανασύνταξη των αντιφρονούντων, όπως ο κ. Γαλιούν, ενώ η βία αυξάνεται σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Δαμασκό, η αύξηση της δύναμης του CNS, προκύπτει από μια συμφωνία μεταξύ Αμερικανών, Τούρκων και Αδελφών Μουσουλμάνων, που θα επιτρέψει να ενωθούν οι τρεις κύριες τάσεις της αντιπολίτευσης: «εθνικιστές», «φιλελεύθεροι» και «ισλαμιστές» .