ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Υπέρ της διπλωματικής λύσης στο θέμα του Ιράν

Δημοσίευση 4 Μαρτίου 2012, 19:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ομπάμα: Υπέρ της διπλωματικής λύσης στο θέμα του Ιράν
Facebook Twitter Whatsapp
Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης τάχθηκε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με το θέμα του Ιράν, ενώ επανέλαβε πως είναι έτοιμος «να χρησιμοποιήσει βία» αν χρειαστεί. Ακόμη, προειδοποίησε κατά «των απερίσκεπτων δηλώσεων περί πολέμου» εναντίον της Τεχεράνης.  
Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης τάχθηκε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με το θέμα του Ιράν, ενώ επανέλαβε πως είναι έτοιμος «να χρησιμοποιήσει βία» αν χρειαστεί. Ακόμη, προειδοποίησε κατά «των απερίσκεπτων δηλώσεων περί πολέμου» εναντίον της Τεχεράνης.   «Θα ήθελα να ζητήσω να θυμόμαστε όλοι τη σοβαρότητα αυτών των ζητημάτων, το διακύβευμα για το Ισραήλ, την Αμερική και όλο τον κόσμο. 'Ηδη έχουν γίνει πολλά απερίσκεπτα σχόλια για πόλεμο», δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στην Αμερικανοϊσραηλινή Επιτροπή Δημόσιων Υποθέσεων (Aipac) αναφερόμενος στις απειλές του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.  

«Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αυτές οι συζητήσεις δεν οφέλησαν παρά το ιρανικό καθεστώς αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε ο Ομπάμα.   

Μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση αυτής της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν «δέχεται την πιο ισχυρή πίεση από ποτέ» εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.   

«Πιστέυω ακράδαντα ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία --συνοδευόμενη από μία κάποια πίεση-- για να επιλυθεί αυτή η κρίση. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη πυρηνικό όπλο και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το προγράμμά του», σημείωσε ο Ομπάμα.   

Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, περιλαμβανομένης «της στρατιωτικής δράσης».   

«Οι ηγέτες του Ιράν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν ασκώ μία πολιτική ανάσχεσης. Ασκώ μία πολιτική η οποία έχει στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Και όπως το έχω ήδη πει απολύτως ξεκάθαρα στη διάρκεια της θητείας μου δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω βία για να προστατεύσω τις ΗΠΑ και τα συμφέροντά τους», διαβεβαίωσε ο Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα υποστηρίξω το Ισραήλ στις κρίσιμες στιγμές».   

«Στη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών ως πρόεδρος των ΗΠΑ τήρησα τις δεσμεύσεις μου απέναντι στο Ισραήλ. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή, σε κάθε σταυροδρόμι ήμασταν εκεί για το Ισραήλ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr