ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν τις «σκιές» των ρωσικών εκλογών (vid)

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2012, 16:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διεθνείς παρατηρητές καταγγέλλουν τις «σκιές» των ρωσικών εκλογών (vid)
Facebook Twitter Whatsapp
Την αδιαφάνεια των ρωσικών εκλογών και τους άνισους όρους για τους συνυποψήφιους του Βλάντιμιρ Πούτιν, στην προεκλογική εκστρατεία και επηρεασμό των ψηφοφόρων με δημόσιους πόρους, καταγγέλλουν διεθνείς παρατηρητές.
Την αδιαφάνεια των ρωσικών εκλογών και τους άνισους όρους για τους συνυποψήφιους του Βλάντιμιρ Πούτιν, στην προεκλογική εκστρατεία και επηρεασμό των ψηφοφόρων με δημόσιους πόρους, καταγγέλλουν διεθνείς παρατηρητές. Οι αναλυτές, προερχόμενοι από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ και το Γραφείο των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) υποστηρίζουν, με κοινή δήλωση τους, ότι κύριο χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Ρωσία, ήταν η υπέρμετρη προβολή των θέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στα ΜΜΕ και ο επηρεασμός των ψηφοφόρων, μέσω της προεκλογικής χορήγησης δημόσιων πόρων.

Οι ψηφοφόροι, όμως, δεν είχαν πολλές επιλογές ενώ ο ανταγωνισμός, στην προεκλογική περίοδο, υπήρξε άνισος, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι εκλογές αυτές ήταν πολύ πιο «ζωντανές» και η συμμετοχή των εκλογέων υψηλότερη, ενώ τόνισαν ότι υπήρξαν διαδικαστικές παρατυπίες στην καταμέτρηση των ψήφων, στο 1/3 περίπου των εκλογικών τμημάτων.

Η επικεφαλής της αποστολής των εκλογικών παρατηρητών του Γραφείου των Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, πρέσβης Χάιντι Ταλιαβίνι, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής έρευνας για το αν υπήρξε νοθεία στις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Ρώσων πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο καταγγέλλοντας νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επίσης κυριάρχησε το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr