ΔΙΕΘΝΗ

ΙΙSS: Η Αραβική Άνοιξη αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2012, 19:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
ΙΙSS: Η Αραβική Άνοιξη αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή
Facebook Twitter Whatsapp
Η Αραβική Άνοιξη αποκάλυψε μία «άνευ προηγουμένου προθυμία» αρκετών αραβικών κυβερνήσεων να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΙΙSS, ένα αμυντικό think-tank με έδρα το Λονδίνο.
Η Αραβική Άνοιξη αποκάλυψε μία «άνευ προηγουμένου προθυμία» αρκετών αραβικών κυβερνήσεων να λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΙΙSS, ένα αμυντικό think-tank με έδρα το Λονδίνο. Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως παραδείγματα αυτής της νέας τάσης, λέγοντας ότι και οι δύο χώρες έστειλαν στρατεύματα στη διάρκεια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ενώ η επέμβαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο Μπαχρέιν «επέδειξε μία διαφορετική μορφή στρατιωτικού ακτιβισμού».

Το IISS αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του «Η στρατιωτική ισορροπία» (The Military Balance) ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι το πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική αναδιαμορφώνονται με τις μακροχρόνιες αντιλήψεις για την ισορροπία των περιφερειακών δυνάμεων και τις στρατιωτικές τους ικανότητες να τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Το Ινστιτούτο σχολίασε, επίσης, στην έκθεσή του τους δεσμούς μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και των οικογενειών που κυβερνούν πολλές από τις χώρες της περιοχής, οι οποίοι αποκαλύφθηκαν εξαιτίας των συγκρούσεων που σημειώθηκαν, ενώ το ποσοστό της εμπλοκής μελών των αρχουσών οικογενειών στις ένοπλες φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη στάση τους απέναντι στα κινήματα αμφισβήτησης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr