ΔΙΕΘΝΗ

Αποκρούει τις εις βάρος του επικρίσεις το Ίδρυμα Νόμπελ

Δημοσίευση 8 Μαρτίου 2012, 20:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αποκρούει τις εις βάρος του επικρίσεις το Ίδρυμα Νόμπελ
Facebook Twitter Whatsapp
Απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις που ασκούνται όσον αφορά τις επιλογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το Νόμπελ Ειρήνης το Ίδρυμα Νόμπελ που εποπτεύει την σχετική απονομή απονομή.
Απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις που ασκούνται όσον αφορά τις επιλογές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για το Νόμπελ Ειρήνης το Ίδρυμα Νόμπελ που εποπτεύει την σχετική απονομή απονομή. «Παρά τις πολλές συζητήσεις για την επάρκεια όσων έχουν τιμηθεί το Ίδρυμα δεν θεωρεί ότι οι αποφάσεις που έλαβε η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ συνιστά παρέκκλιση από τις επιθυμίες που είχε εκφράσει ο Άλφρεντ Νόμπελ, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στα τέλη Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της περιφέρειας της Στοκχόλμης, ευθύνη του οποίου είναι να διασφαλίζεται ότι τα ιδρύματα συμμορφώνονται με τις επιθυμίες που εξέφρασαν οι ιδρυτές τους στις διαθήκες τους, είχε ζητήσει εξηγήσεις από το Ίδρυμα Νόμπελ στη Σουηδία, έπειτα από την κριτική που άσκησε ο Νορβηγός νομικός Φρέντρικ Χέφερμελ, ο συγγραφέας του βιβλίου «Η διαθήκη του Νόμπελ».

Ο συγγραφέας υποστήριξε ότι το βραβείο ειρήνης εκφυλίστηκε όταν δόθηκε σε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως ο Κινέζος αντιφρονών Λιού Σιαομπό (2010), σε αγωνιστές για το περιβάλλον όπως ο Αλ Γκορ (2007), σε πολιτικούς όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (2009), ακόμη και σε φιλάνθρωπους όπως η Μητέρα Τερέζα (1979).

Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από τη νορβηγική επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι ανεξάρτητα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr