ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σαρκοζί στρίβει το τιμόνι τέρμα... Δεξιά

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 06:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Σαρκοζί στρίβει το τιμόνι τέρμα... Δεξιά
Facebook Twitter Whatsapp
Ρητορική η οποία πλησιάζει αυτή της Άκρας Δεξιάς έχει υιοθετήσει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην προεκλογική του καμπάνια, βλέποντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ να προπορεύεται και να είναι φαβορί να τον διαδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η στρατηγική αυτή δεν του είναι καθόλου άγνωστη, αφού του έχει αποφέρει σαφή πολιτικά οφέλη κατά το παρελθόν.  
Ρητορική η οποία πλησιάζει αυτή της Άκρας Δεξιάς έχει υιοθετήσει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην προεκλογική του καμπάνια, βλέποντας τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ να προπορεύεται και να είναι φαβορί να τον διαδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η στρατηγική αυτή δεν του είναι καθόλου άγνωστη, αφού του έχει αποφέρει σαφή πολιτικά οφέλη κατά το παρελθόν.   Ο γάλλος συντηρητικός πολιτικός κι ενώ η προεκλογική μάχη φουντώνει για τα καλά, φαίνεται πως ρίχνει όλα τα όπλα στο τραπέζι, για να μειώσει τη διαφορά του από τον Ολάντ και στοχεύοντας παράλληλα και στην εξάλειψη του κινδύνου της Μαρίν Λε Πεν.   

Ο Σαρκοζί έκανε λόγο για «πάρα πολλούς μετανάστες στη Γαλλία» πριν από μερικές μέρες, υποσχόμενος ότι εάν επανεκλεγέι θα μειώσει στο μισό τον αριθμό τους. Την ίδια ώρα, απειλεί με αποχώρηση από την Συνθήκη του Σένγκεν εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από την παράνομη μετανάστευση.     

Είναι ενδεικτικό το χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Νικολά Λε Πεν»! Σε αυτό τονίζεται με δηκτικότητα ότι η τακτική του Σαρκοζί στοχεύει ξεκάθαρα στην δεξαμενή των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου της κόρης του Ζαν-Μαρί Λε Πεν κάνοντας λόγο για «κυνισμό» του Γάλλου προέδρου.   

Η συγκεκριμένη στρατηγική πάντως φαίνεται να αποδίδει καρπούς μέχρι τώρα, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, για πρώτη φορά ο Σαρκοζί εμφανίζεται μπροστά από τον Ολάντ, στον πρώτο γύρο. Ωστόσο ο σοσιαλιστής υποψήφιος είναι το φαβορί για να νικήσει στον δεύτερο.  

Το παρελθόν του Σαρκοζί πάντως, πλησιάζει πολύ περισσότερο στο ιδεολογικό άκρο της Δεξιάς, παρά στο κέντρο, επιδεικνύοντας γνήσια δείγματα ξενοφοβικής συμπεριφοράς.   

Το καλοκαίρι του 2010 ο γάλλος πρόεδρος πήρε σκληρά μέτρα κατά των Ρομά, διαλύοντας καταυλισμούς -χαρακτηρίζοντάς τους «εστίες εγκλήματος»-, απελαύνοντας εκατοντάδες άτομα και ανοίγοντας «πόλεμο» με την Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη του στάση. «Πάρτε τους Ρομά στο Λουξεμβούργο» είπε χαρακτηριστικά στον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ απαντώντας στις επικρίσεις.  

Πηγαίνοντας αρκετά πίσω, στον Νοέμβριο του 2005 ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί χαρακτήρισε τους εξεγερμένους νέους των υποβαθμισμένων γαλλικών προαστίων «αποβράσματα», με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μεγάλες ταραχές.  
Φαίνεται πως στα δύσκολα, η εθνικοσοσιαλιστική ρητορική αποτελεί σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του γάλλου προέδρου.    


Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr