ΔΙΕΘΝΗ

Ένοχος για εγκλήματα πολέμου στο Κονγκό ο Λουμπάνγκα

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 13:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ένοχος για εγκλήματα πολέμου στο Κονγκό ο Λουμπάνγκα
Facebook Twitter Whatsapp
Ένοχο έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) τον πρώην αρχηγό ένοπλης οργάνωσης του Κονγκό Τόμας Λουμπάνγκα.
Ένοχο έκρινε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) τον πρώην αρχηγό ένοπλης οργάνωσης του Κονγκό Τόμας Λουμπάνγκα. Ο Λουμπάνγκα καταδικάστηκε για τη στρατολόγηση και στράτευση χιλιάδων παιδιών, κατά τη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, που έληξε το 2003 στην αφρικανική χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου ύστερα από μια δεκαετία εργασίας αφιερωμένης κυρίως στην Αφρική, καθώς σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Ασία παραμένουν εκτός της δικαιοδοσίας του.

Εκτιμάται ότι στον πόλεμο στο Κονγκό σκοτώθηκαν 60.000 άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι ορισμένα εκ των παιδιών που στρατολογήθηκαν ήταν οκτώ ετών.

«Ο Τόμας Λουμπάνγκα ήταν ο βασικός (δράστης) ενός κοινού σχεδίου για την στρατολόγηση και στράτευση κοριτσιών και αγοριών ηλικίας κάτω των 15 ετών», είπε ο ο προεδρεύων δικαστής του ΔΠΔ Εντριαν Φάλφορντ.

Ο Λουμπάνγκα, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες, με την παραδοσιακή αφρικανική λευκή ενδυμασία, καθόταν αμίλητος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης.

Ο Λουμπάνγκα, 51 ετών, τέθηκε υπό κράτηση πριν από έξι χρόνια, και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr