ΔΙΕΘΝΗ

Το 23,1% των Γερμανών είναι χαμηλόμισθοι

Δημοσίευση 14 Μαρτίου 2012, 18:38 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το 23,1% των Γερμανών είναι χαμηλόμισθοι
Facebook Twitter Whatsapp
Σχεδόν ένας στους τέσσερις μισθωτούς στη Γερμανία (ποσοστό 23,1% ή 7,84 εκατομμύρια άνθρωποι) λάμβαναν το 2010 χαμηλό μισθό, μικρότερο από 9,15 ευρώ μικτά ανά ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Έρευνας της Εργασίας του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν.
Σχεδόν ένας στους τέσσερις μισθωτούς στη Γερμανία (ποσοστό 23,1% ή 7,84 εκατομμύρια άνθρωποι) λάμβαναν το 2010 χαμηλό μισθό, μικρότερο από 9,15 ευρώ μικτά ανά ώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Έρευνας της Εργασίας του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν. Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν πάντως ότι το ποσοστό των χαμηλόμισθων έχει μειωθεί από το 2007, όταν είχε φτάσει το 24,2%. Τα 9,15 ευρώ ορίζουν το χαμηλό μισθό, δηλαδή αυτόν που είναι μικρότερος από τα δύο τρίτα του μέσου μισθού στη χώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο εργαζόμενοι έπαιρναν ακόμη και λιγότερα από 5 ευρώ μικτά την ώρα. Επρόκειτο κυρίως για γυναίκες, άτομα που κατοικούν στην πρώην Ανατολική Γερμανία και υποαπασχολούμενους σε εργασίες που επιδοτούνται από το κράτος με σκοπό να συμπληρώσουν τα προνοιακά επιδόματά τους ή να επιστρέψουν στην εργασία, αν ήταν μακροχρόνια άνεργοι.

Μολονότι η πρώην Ανατολική Γερμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, εδώ και πολλά χρόνια, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, φαινόμενα φτωχοποίησης και αβεβαιότητας παρατηρούνται κατά βάση στις δυτικές περιοχές της χώρας.

Γενικά, οι μισθοί στη χώρα ορίζονται ανά τομέα δραστηριότητας, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων. Αυτό τουλάχιστον ισχύει για τους τομείς με ισχυρές συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατί στους υπόλοιπους, ιδίως στις υπηρεσίες, το μεροκάματο εξαρτάται από την καλή θέληση του εργοδότη, καθώς δεν υπάρχει ενιαίος κατώτερος μισθός.

Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα βεβαιώνει ότι η δημιουργία ενός ενιαίου κατώτερου μισθού, ύψους 8,50 ευρώ ανά ώρα, θα οδηγούσε σε αύξηση του εισοδήματος του 25% των ατόμων που σήμερα δηλώνουν ότι λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr