ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: «Δεν θα γίνουμε αποικία της ΕΕ»

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2012, 09:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ουγγαρία: «Δεν θα γίνουμε αποικία της ΕΕ»
Facebook Twitter Whatsapp
Επίθεση κατά της ΕΕ εξαπολύει ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας την ότι μεταχειρίζεται τη χώρα του σαν αποικία, μετά και την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «παγώσουν» 495 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος.  
Επίθεση κατά της ΕΕ εξαπολύει ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, κατηγορώντας την ότι μεταχειρίζεται τη χώρα του σαν αποικία, μετά και την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να «παγώσουν» 495 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία θα δίνονταν ως βοήθεια στην Ουγγαρία, εξαιτίας του υψηλού δημοσιονομικού της ελλείμματος.   Μιλώντας σε συγκέντρωση στη Βουδαπέστη, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του «δεν θα ζήσει με τις εντολές ξένων δυνάμεων».  

«Δεν θα γίνουμε αποικία» είπε ο Βίκτορ Ορμπάν, εν μέσω δυνατών επευφημιών των οπαδών του.  
Και πρόσθεσε: «Σαν ευρωπαϊκή χώρα ζητάμε ίση μεταχείριση. Δεν θα γίνουμε δεύτερης κατηγορίας ευρωπαίοι πολίτες».  
«Νόμιμο αίτημά μας είναι να έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά, τα οποία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ» δήλωσε ο ούγγρος πρωθυπουργός.  

Η απόφαση της ΕΕ για πάγωμα 495 εκατ. ευρώ κονδυλίων προς την Ουγγαρία ελήφθη έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το πάγωμα των πόρων θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2013. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση των κυρώσεων που προβλέπει το ενισχυμένο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.  

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ έχουν κατηγόρησε την κυβέρνησή του Ορμπάν για αυταρχικές πρακτικές. Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για νόμο που ψηφίστηκε και ο οποίος θεωρείται από κάποιους στην ΕΕ ότι περιορίζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και της κεντρικής τράπεζας.  

Η Βουδαπέστη, βέβαια, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr