ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2012, 15:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ιταλία: Δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή έχουν τα ομόφυλα ζευγάρια
Facebook Twitter Whatsapp
«Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους», αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. «Ιδιαίτερης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου», χαρακτηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ την απόφαση.
«Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, όπως κάθε άλλο ζευγάρι το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από ετερόφυλους συζύγους», αποφάνθηκε ο Άρειος Πάγος της Ιταλίας. «Ιδιαίτερης συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα αναφέρονται στην Συνθήκη Ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου», χαρακτηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ την απόφαση. Οι ανώτατοι δικαστές, προσέθεσαν ότι «στην Ιταλία δεν μπορεί να αναγνωρισθεί νομικά ένας γάμος τον οποίο δυο άτομα του ίδιου φύλου έχουν συνάψει σε ξένη χώρα. Παράλληλα, όμως, το ζευγάρι έχει δικαίωμα να τυχαίνει της ίδιας νομικής μεταχείρισης που ο νόμος εξασφαλίζει στα παντρεμένα ζευγάρια».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Άρειος Πάγος της Ρώμης είχε κληθεί να ασχοληθεί με την υπόθεση δυο Ιταλών που ζουν στην πόλη Λατίνα, πενήντα χιλιόμετρα νότια της ιταλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι, πριν από δέκα χρόνια, παντρεύτηκαν στην Ολλανδία. Επιστρέφοντας στην Ιταλία, είχαν ζητήσει να εγγραφεί ο γάμος στα μητρώα του δήμου τους, λαμβάνοντας όμως αρνητική απάντηση. 

Για «ιστορική απόφαση» κάνουν λόγο οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, οι ριζοσπάστες, και κόμματα της ιταλικής Αριστεράς όπως το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών», η «Αριστερά και Ελευθερία» και η κεντροαριστερή «Ιταλία των Αξιών». Και ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού σχήματος «Μέλλον και Ελευθερία», με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, σχολίασε την απόφαση λέγοντας «ζήτω ο Άρειος Πάγος». 

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Μαουρίτσιο Λούπι, του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας», υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για δικαστικές υπερβολές, διότι η μόνη έγγαμη πραγματικότητα, είναι εκείνη που συνδέει τη γυναικεία και ανδρική παρουσία». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr