ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ψάχνουν για πετρέλαιο στα Κανάρια νησιά

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2012, 17:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ισπανία: Ψάχνουν για πετρέλαιο στα Κανάρια νησιά
Facebook Twitter Whatsapp
Πετρέλαιο στα Κανάρια νησιά αναζητά η Ισπανία προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και η εκροή συναλλάγματος εν μέσω σκληρής προσπάθειας δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Πετρέλαιο στα Κανάρια νησιά αναζητά η Ισπανία προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων και η εκροή συναλλάγματος εν μέσω σκληρής προσπάθειας δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Ομως το σχέδιο προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Η εγκατάσταση διυλιστηρίων προφανώς δεν συνάδει με το τουριστικό πακέτο που εξάγουν τα Κανάρια διεθνώς.
 
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο όμιλος Repsol πρόκειται να λάβει σύντομα τη σχετική άδεια εξόρυξης στα ανοικτά των Κανάριων στον Ατλαντικό. Ο υποθαλάσσιος πλούτος θα μπορούσε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις να αποφέρει ημερήσια παραγωγή έως και 100.000 βαρελιών.

Η ποσότητα αυτή είναι βέβαια μηδαμινή σε σύγκριση με το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής αλλά καθόλου αμελητέα για τη χώρα. Μια παραγωγή αυτού του μεγέθους ισοδυναμεί με το 10% των ημερήσιων εισαγωγών με βάση τα στοιχεία του 2011. Οι σημερινές δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου ανέρχονται μόλις στα 2.000 βαρέλια τη μέρα.

Ο αντιπρόεδρος της αυτόνομης κυβέρνησης των Κανάριων Χοσέ Μιγκέλ Πέρεθπροβάλλει σθεναρή αντίσταση. «Η απόρριψη από την πλευρά μας είναι αμετάκλητη»αναφέρει στην El Pais. O ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά ότι η περιοχή «πουλάει» τον ήλιο, την καθαρή θάλασσα και τις χρυσαφένιες αμμουδιές της σε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. «Η εικόνα αυτή είναι εντελώς ασύμβατη με την εξόρυξη πετρελαίου» επισημαίνει. 

Οι τοπικές αρχές προτάσσουν όχι μόνο τη διαφύλαξη της τουριστικής κίνησης αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και δηλώνουν ότι θα εμποδίσουν τις διαδικασίες με προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αλλωστε το σχέδιο δεν είναι νέο. Η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να χορηγήσει άδεια έρευνας στη Repsol το 2005. Το βασιλικό διάταγμα είχε ακυρωθεί στη συνέχεια από το Ανώτατο δικαστήριο λόγω της παραβίασης περιβαλλοντικών κανονισμών.

Ο πετρελαϊκός όμιλος αντιτάσσει από την πλευρά του τη διεθνή εμπειρία στην εκμετάλλευση πετρελαιοπηγών ενώ υπογραμμίζει ότι το έργο θα μπορούσε να προσφέρει πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Πηγή: tovima.gr 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr