ΔΙΕΘΝΗ

Nέος πρόεδρος της Γερμανίας ο Γιοάχιμ Γκάουκ

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2012, 16:33 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Nέος πρόεδρος της Γερμανίας ο Γιοάχιμ Γκάουκ
Facebook Twitter Whatsapp
Νέος πρόεδρος της Γερμανίας είναι και επισήμως από σήμερα ο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος διαδέχεται τον παραιτηθέντα Κρίστιαν Βουλφ.
Νέος πρόεδρος της Γερμανίας είναι και επισήμως από σήμερα ο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος διαδέχεται τον παραιτηθέντα Κρίστιαν Βουλφ. Ο Γιοάχιμ Γκάουκ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης των αρχείων της Στάζι και εκ των πρωταγωνιστών της ειρηνικής επανάστασης στην πρώην Ανατολική Γερμανία, τον οποίο στήριξαν όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες πλην της Αριστεράς, έλαβε 991 ψήφους. Η υποψήφια της Αριστεράς Μπεάτε Κλάρσφελντ 126 ενώ ο υποψήφιος του ακροδεξιού NPD Όλαφ Ρόζε συγκέντρωσε 3 ψήφους. 108 εκλέκτορες απείχαν της ψηφοφορίας.

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου. O Νόρμπερτ Λάμερτ επέκρινε την πρόωρη παραίτηση των δύο τελευταίων προέδρων της Δημοκρατίας. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον παραιτηθέντα Κρίστιαν Βουλφ, ο κ. Λάμερτ τόνισε πως ανεξάρτητα από το εάν ευσταθούν οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος κ. Βουλφ, το ζητούμενο είναι ο πρόεδρος να ανταποκρίνεται πάντα στις προσδοκίες του αξιώματος.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, η ελληνικής καταγωγής εκλέκτορας των Πρασίνων, Άννα Κοκτσίδου, δήλωσε στην DW ότι ο κ. Γκάουκ επισκέφθηκε χθες το βράδυ τη συνάντηση των Πρασίνων αντιπροσώπων. Στο σύντομο χαιρετισμό του διαβεβαίωσε ότι εκτός από θέματα που αφορούν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, το άλλο μεγάλο θέμα στο οποίο προτίθεται να επικεντρώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι η ενσωμάτωση των αλλοδαπών.

Στην εκλογική διαδικασία στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, η οποία συγκροτείται μόνον γι΄ αυτό το σκοπό, συμμετέχουν οι 620 βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου και ισάριθμοι εκπρόσωποι των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.


Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr