ΔΙΕΘΝΗ

«Λύση χωριστού κράτους» βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι σύμφωνα με δημοσκόπηση

Δημοσίευση 19 Μαρτίου 2012, 16:03 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Λύση χωριστού κράτους» βλέπουν οι Τουρκοκύπριοι σύμφωνα με δημοσκόπηση
Facebook Twitter Whatsapp
Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να ρίξει φως στην οπτική γωνία των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι τοποθετούνται απαισιόδοξα για το μέλλον των συνομιλιών και τάσσονται υπέρ «μιας λύσης δύο χωριστών κρατών».
Μια νέα δημοσκόπηση έρχεται να ρίξει φως στην οπτική γωνία των Τουρκοκυπρίων σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι τοποθετούνται απαισιόδοξα για το μέλλον των συνομιλιών και τάσσονται υπέρ «μιας λύσης δύο χωριστών κρατών». Σε περίπτωση που αυτή η λύση δεν είναι εφικτή, οι Τουρκοκύπριοι επιλέγουν την ομοσπονδιακή λύση.

Σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων MANAR, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς» δημοσιεύει τα αποτελέσματα μιας νέας δημοσκόπησης σχετικά με την άποψη των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά το μέλλον του Κυπριακού.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ρώτησε στους Τουρκοκύπριους την άποψη τους σχετικά με την επιθυμητή λύση στο Κυπριακό. Το 37,2% των απαντήσεων τάχθηκε υπέρ της «λύσης δύο χωριστών κρατών». Το 6,4% των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι «τα δύο χωριστά κράτη μπορούν να συνεργαστούν στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας». Το 25,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά τη «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα ζήτησε την άποψη των Τουρκοκυπρίων σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, περί ενδεχόμενης προσάρτησης των Κατεχομένων στην Τουρκία. Το 52% των Τουρκοκυπρίων δεν υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση. Το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι συμφωνούν με την ιδέα της προσάρτησης είναι μόλις 6,4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 84% των Τουρκοκυπρίων πιστεύει ότι το Κυπριακό δεν πρόκειται να επιλυθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες. Παράλληλα, το 5,6% των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της ανάκτησης των πολιτικών δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ερώτηση: «Ποια λύση επιθυμείτε στο Κυπριακό;» δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

Δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη 37,2%.

Δικοινοτική- Διζωνική Ομοσπονδία 25,6%.

Προσάρτηση στην Τουρκία 6,4%.

Συνομοσπονδία με δύο χωριστά κράτη 6,4%.

Ανάκτηση δικαιωμάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία 5,6%.

Διατήρηση υφιστάμενης κατάστασης 5,2%.

Ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία 2,0%.

Δεν έχω άποψη 11,6%.Πηγή: kathimerini.com.cy

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr