ΔΙΕΘΝΗ

«Όχι» σε εκλογές λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός παρά την απώλεια της πλειοψηφίας

Δημοσίευση 20 Μαρτίου 2012, 21:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Όχι» σε εκλογές λέει ο Ολλανδός πρωθυπουργός παρά την απώλεια της πλειοψηφίας
Facebook Twitter Whatsapp
Δεν υπάρχει λόγος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό βουλευτή της ακροδεξιάς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει την ούτως ή άλλως ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Δεν υπάρχει λόγος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μετά την αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό βουλευτή της ακροδεξιάς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει την ούτως ή άλλως ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Χέρο Μπρίνκμαν από το Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποχωρεί από το κόμμα του και ανεξαρτητοποιείται. Όπως εξήγησε η αιτία είναι ότι ο (γνωστός για τις ακραίες θέσεις του) Βίλντερς δεν επιτρέπει τον διάλογο στο κόμμα.

Αν και ο Μπρίνκμαν είπε ότι δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να καταρρεύσει, δεν υποστήριξε ανοιχτά τις περικοπές στον προϋπολογισμό που συζητούνται αυτές τις ημέρες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί το έλλειμμα στο 3% την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας των Φιλελεύθερων και των Χριστιανοδημοκρατών χρειαζόταν το Κόμμα της Ελευθερίας για να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία 76 εδρών από τις 150 του σώματος.

Ο Ρούτε θα χρειαστεί πλέον είτε να διαπραγματευτεί με τον Μπρίνκμαν είτε να συνομιλήσει με άλλα μικρά κόμματα όπως το SGP (το οποίο συμπλέει με την κυβέρνηση στη Γερουσία) για να εξασφαλίσει την στήριξή τους.

Αυτή η περιπλοκή θα κάνει πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης να περάσει κρίσιμα νομοσχέδια όπως τον προϋπολογισμό.

Δημοσκόπος δήλωνε στο Reuters ότι η πιθανότητα ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Μπρίνκμαν να ρίξει την κυβέρνηση είναι πολύ μικρή, αλλά καθώς είναι δημοφιλής και δραστήριος και έχει φέρει πολλά ζητήματα στο προσκήνιο, μπορεί να δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr