ΔΙΕΘΝΗ

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μαλί

Δημοσίευση 22 Μαρτίου 2012, 10:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μαλί
Facebook Twitter Whatsapp
Στασιαστές στρατιώτες του Μαλί τόνισαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο της προεδρίας στο Μπαμακό έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά και συνέλαβαν υπουργούς, μεταξυ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα.   
Στασιαστές στρατιώτες του Μαλί τόνισαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο της προεδρίας στο Μπαμακό έπειτα από πολύωρες μάχες με την προεδρική φρουρά και συνέλαβαν υπουργούς, μεταξυ των οποίων τον υπουργό Εξωτερικών Σουμεϊλού Μπουμπέγε Μάιγκα.    «Ελέγχουμε το προεδρικό μέγαρο», δήλωσε ένας στασιαστής στρατιώτης ζητώντας να μην κατονομαστεί, ενώ ένας άλλος υποστήριξε πως πολλές προσωπικότητες του καθεστώτος του προέδρου Αμαντού Τουμάνι Τουρέ, μεταξύ των οποίων ο Μάιγκα και ο Καφουγκούνα Κονέ, υπουργός Εδαφικής Διοίκησης, έχουν συλληφθεί.    

Οι στασιαστές επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον του προεδρικού μεγάρου καθώς μια διαμαρτυρία για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση μια εξέγερση των νομάδων στο βορρά εξελίχθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος.   
Σποραδικά πυρά βαρέων όπλων ηχούσαν στην πρωτεύουσα Μπαμακό όλη τη νύκτα ενώ τον ουρανό φώτιζαν τροχιοδεικτικά βλήματα.

Οι στασιαστές, οι οποίοι λένε πως δεν έχουν τα όπλα και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν την αυτονομιστική εξέγερση στη Σαχάρα, διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, η οποία επανελήφθη αργότερα χωρίς να είναι σαφές σε ποιο βαθμό οι στασιαστές έχουν τον έλεγχο του κτιρίου.   

«Ξέρουμε τώρα ότι πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας ζητώντας να μην κατονομαστεί.   

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως ο πρόεδρος Τουρέ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα εγκαταλείψει την εξουσία μετά τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο μήνα, βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.   

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εξέδωσε δήλωση στην οποία απευθύνει έκκληση για ηρεμία και για δημοκρατική διευθέτηση των αιτημάτων.    

Η οργή έχει αυξηθεί στις τάξεις του στρατού σχετικά με το χειρισμό μιας εξέγερσης με επικεφαλής τους Τουαρέγκ, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες άνθρωποι, περίπου 200.000 έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενώ έχει γίνει φανερό το γεγονός ότι το Μπαμακό δεν ελέγχει το βόρειο μισό της χώρας, η οποία είναι δύο φορές μεγαλύτερη από τη Γαλλία.    

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr