ΔΙΕΘΝΗ

Μανιφέστο κατά του Πάπα από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Καθολικού ιερέα

Δημοσίευση 25 Μαρτίου 2012, 10:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μανιφέστο κατά του Πάπα από θύματα σεξουαλικής κακοποίησης Καθολικού ιερέα
Facebook Twitter Whatsapp
Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Μαρσιάλ Μασιέλ, του ιδρυτή του τάγματος των Λεγεωνάριων του Χριστού, έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο που απευθύνεται στον Πάπα, με το οποίο κατηγορούν τον Βενέδικτο ότι καθυστέρησε την έρευνα της Εκκλησίας για την υπόθεση αυτή.
Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Μαρσιάλ Μασιέλ, του ιδρυτή του τάγματος των Λεγεωνάριων του Χριστού, έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα ένα μανιφέστο που απευθύνεται στον Πάπα, με το οποίο κατηγορούν τον Βενέδικτο ότι καθυστέρησε την έρευνα της Εκκλησίας για την υπόθεση αυτή. «Πέρασε από τα χέρια σας η ευκαιρία να αποδεχτείτε αυτήν την αλήθεια», τονίζεται στο κείμενο που παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους από τον Χοσέ Μπάρμπα, ένα από τα θύματα. «Όμως δεν μας ακούσατε και δεν μας πιστέψατε την κατάλληλη στιγμή. Επί χρόνια μας αγνοούσατε», υπογραμμίζει το μανιφέστο.

Ο Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται από την Παρασκευή το Μεξικό, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του που περιλαμβάνει και την Κούβα. Όμως, σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, στο πρόγραμμα του δεν προβλέπεται καμία συνάντηση με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Ο Μαρσιάλ Μασιέλ πέθανε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2008 σε ηλικία 87 ετών. Λέγεται ότι είχε αποκτήσει μια κόρη από μια κρυφή σχέση που διατηρούσε και ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά οκτώ παπαδοπαίδια. Μεταξύ 1981-2005, όταν οι κατηγορίες σε βάρος του Μασιέλ άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, ο Βενέδικτος ήταν επικεφαλής της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστης.

Στο μανιφέστο υπενθυμίζεται ότι οκτώ θύματα του Μασιέλ είχαν αποκαλύψει τις πράξεις του το 1997 και το 1998 τον κατήγγειλαν επίσημα στην Επιτροπή. Η έρευνα όμως ξεκίνησε μόλις το 2004 και το 2006 ο Βενέδικτος υποχρέωσε τον Μασιέλ να εγκαταλείψει όλα τα δημόσια αξιώματά του και «να αποσυρθεί και να διάγει το βίο του με προσευχή και μεταμέλεια».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr