ΔΙΕΘΝΗ

Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία

Δημοσίευση 13 Μαΐου 2012, 11:19 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη Μέρκελ στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία
Facebook Twitter Whatsapp
Καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών, με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ: αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ενόψει των βουλευτικών του 2013.
Καθοριστική για το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών, με δεύτερους τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ: αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα ενόψει των βουλευτικών του 2013. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) αναμένεται ότι θα διατηρήσει την εξουσία, αλλά σε συνεργασία με έναν ή περισσότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SPD υπό την Χανελόρε Κραφτ θα επικρατήσει στις εκλογές, συγκεντρώνοντας το 38% των ψήφων.


H Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), με επικεφαλής τον υπουργό Περιβάλλοντος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νόρμπερτ Ρέτγκεν, συγκεντρώνει ποσοστό 30% των ψήφων.


Οι Πράσινοι εξασφαλίζουν το 11% στην πρόθεσης ψήφου, ενώ το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών μάλλον θα κατορθώσει να ξεπεράσει το όριο του 5% για την είσοδό του στη Βουλή.


Τα βλέμματα στρέφονται και στο Κόμμα των Πειρατών, το οποίο έχει εξασφαλίσει την είσοδό του σε τρία τοπικά κοινοβούλια σε διάστημα εννέα μηνών.


Η Κραφτ, που ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους τα τελευταία δύο χρόνια, κέρδισε ψηφοφόρους υποσχόμενη μια αργή διαδικασία μείωσης του χρέους ύψους 180 δισ. ευρώ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και αποκρούοντας τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης από την CDU.


Μια ενδεχόμενη αποφασιστική νίκη του SPD θα αποτελούσε διπλή ήττα για την Μέρκελ, αφού το κρατίδιο θα απέρριπτε τόσο το κόμμα της όσο και την δημοσιονομική πειθαρχία που επέβαλε σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.


Οι πιθανότητες της CDU να ανακτήσει τον έλεγχο του κρατιδίου δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα και από τη δήλωση του Ν.Ρέτγκεν ότι οι επερχόμενες τοπικές εκλογές αφορούν τη διάσωση του ευρώ και όχι τοπικά θέματα.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις