ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2012, 09:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ορκίστηκε πρόεδρος της Γαλλίας ο Φρανσουά Ολάντ
Facebook Twitter Whatsapp
Ο Φρανσουά Ολάντ ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας με μια επίσημη τελετή που τον κατέστησε τον πρώτο σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, η δεύτερη θητεία του οποίου είχε λήξει το 1995.
Ο Φρανσουά Ολάντ ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας με μια επίσημη τελετή που τον κατέστησε τον πρώτο σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, η δεύτερη θητεία του οποίου είχε λήξει το 1995. Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τον οδήγησε στο εσωτερικό του κτιρίου για να του παραδώσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

«Απευθύνω στους Γάλλους ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Είμαστε μια μεγάλη χώρα που ήξερε ανέκαθεν να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», τόνισε ο Ολάντ, υποσχόμενος ότι υπό την προεδρία του «όλοι οι Γάλλοι θα ζουν μαζί χωρίς διακρίσεις, γύρω από τις ίδιες αξίες, αυτές της Δημοκρατίας».

Ο Ολάντ πρόκειται να μεταβεί αεροπορικώς στο Βερολίνο αργότερα σήμερα για την πρώτη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος πλέον, αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ τον συνόδευσαν ως το κατώφλι της προεδρικής κατοικίας. Ο Σαρκοζί αναχώρησε με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο νέος πρόεδρος επιβιβάστηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Φρανσουά Ολάντ εντός της ημέρας πρόκειται να ανακοινώσει το όνομα του πρωθυπουργού του.
Υποψήφιοι φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις