ΔΙΕΘΝΗ

Ε.Ε.: Θα αποζημιώνονται οι επιβάτες των «καθυστερημένων» πτήσεων

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2012, 15:30 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ε.Ε.: Θα αποζημιώνονται οι επιβάτες των «καθυστερημένων» πτήσεων
Facebook Twitter Whatsapp
Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, αποφάσισε ότι οι επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών δικαιούνται αποζημίωσης εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών, εκτός αν η καθυστέρηση οφείλεται σε «εξαιρετικές συνθήκες».
Ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ιβ Μποτ, αποφάσισε ότι οι επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ωρών δικαιούνται αποζημίωσης εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών, εκτός αν η καθυστέρηση οφείλεται σε «εξαιρετικές συνθήκες». Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου  είχε κληθεί να αποφανθεί σχετικά με μια προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου που εξομοίωνε τους επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση με τους επιβάτες πτήσεων που ματαιώνονται, σε ό,τι αφορά το δικαίωμά τους σε αποζημίωση.

Η απόφαση αυτή, που είχε εκδοθεί το Νοέμβριο του 2009, είχε αμφισβητηθεί από πολλές αεροπορικές εταιρείες, όμως ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε ότι κανένας λόγος δεν δικαιολογεί να υπαναχωρήσει το Δικαστήριο στην ερμηνεία του.

Σημειώνεται ότι το σκεπτικό του γενικού εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτικό, όμως στο 80% των υποθέσεων, οι δικαστές του Λουξεμβούργου την ακολουθούν.

«Οι επιβάτες πτήσεων που έχουν καθυστέρηση μπορούν να επικαλούνται το δικαίωμά τους σε αποζημίωση όταν υφίστανται, εξαιτίας της καθυστέρησης μιας πτήσης, απώλεια χρόνου ίση ή μεγαλύτερη των τριών ωρών, δηλαδή όταν φτάνουν στον τελικό προορισμό τους τρεις ώρες ή περισσότερο μετά την ώρα άφιξης που προβλεπόταν αρχικά από τον αερομεταφορέα», υπογράμμισε ο Μποτ.


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις