ΔΙΕΘΝΗ

Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2012, 11:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Το Αφγανιστάν στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Σικάγο
Facebook Twitter Whatsapp
Το Αφγανιστάν θα κυριαρχήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγου και η Γαλλία αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την ανακοίνωσή της ότι θα αποσύρει πρόωρα τις δυνάμεις της από τη χώρα.
Το Αφγανιστάν θα κυριαρχήσει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγου και η Γαλλία αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά την ανακοίνωσή της ότι θα αποσύρει πρόωρα τις δυνάμεις της από τη χώρα. Η «μεγαλύτερη στην ιστορία της Ατλαντικής Συμμαχίας» σύνοδος με τη συμμετοχή πενήντα χωρών θα είναι επίσης και εκείνη της «λιτότητας» που υποχρεώνει πλέον τους δυτικούς στρατούς να συνεργαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό με στόχο να μην χάσουν την τεχνολογική υπεροχή τους.

Η σύνοδος αυτή θα έχει μεγάλη σημασία για τον Μπαράκ Ομπάμα που θα φιλοξενήσει τους ομολόγους την Κυριακή και την Δευτέρα στο Σικάγο. «Έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η σύνοδος θα του δώσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη θέση του ως ηγέτης του δυτικού κόσμου», υπογράμμισε ο Νικ Γουίτνεϊ, ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η σύνοδος πιστεύεται ότι δεν θα παρουσιάσει απρόοπτα, ειδικά στο θέμα του Αφγανιστάν, για το οποίο προτεραιότητα της συμμαχίας είναι να καταφέρει να αποχωρήσει, δέκα χρόνια μετά την πολυπλοκότερη επιχείρησή της. Τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συσπειρωθούν γύρω από την στρατηγική που αποφάσισαν το 2010: να αποσύρουν την πλειοψηφία των 130.000 στρατιωτών τους ως το τέλος του 2014.

«Ήρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί», έχει πει χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις